Ukrajina pokušava da obnovi rad nuklearke Zaporožje

Državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je ranije danas da je svih šest reaktora Zaporoške nuklearne elektrane i dalje isključeno iz ukrajinske električne mreže

  • 10
Zaporizhzhia, elektrana Zaporozje, bombardovanje Foto: Tanjug/AP

Ukrajina je danas počela sa pokušajima osposobljavanja za rad dva reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje koja je pod kontrolom Rusije, rekao je danas guverner regiona Oleksandr Staruk.

- Tehničari su radili i obnovili snabdevanje električnom energijom i trenutno je šesti blok na 10 odsto kapaciteta. Peti blok je u procesu obnavljanja rada - rekao je on, prenosi Rojters.

Državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je ranije danas da je svih šest reaktora Zaporoške nuklearne elektrane i dalje isključeno iz ukrajinske električne mreže.

Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su poslednja dva reaktora, od šest ukupno, u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvorena zbog požara i oštećenih dalekovoda.

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su danas da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini, a nešto kasnije član oblasne administracije Vladimir Rogov objasnio je da se struja proizvedena u tom postrojenju isporučuje na teritorije Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod ruskom kontrolom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    26. avgust 2022 | 13:09

    Koje ludilo. Namerno granatiraju okolinu nuklearke, da bi to pripisali Rusima, a onda žele da je osposobe. Koji bolestan mozak moraš imati za ove postupke.

  • srecko

    26. avgust 2022 | 13:06

    Sad ce zima jos malo pa ce da vidimo ko gde stoji

  • Zlatko🐒ustasko kopile

    26. avgust 2022 | 13:37

    Ukrajinska Igranka bez prestanka dok ih nestane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA