≫ 

Olaf Šolc želi da ukine veto u EU

U svom govoru u Pragu, Šolc je istakao da je Nemačka posvećena proširenju EU, ističući da zemlje Zapadnog Balkana, ali i Ukrajina,  Moldavija i eventualno Gruzija treba da postanu deo bloka.

  • 22
Olaf Šolc Foto: Tanjug/AP

Nemački kancelar Olaf Šolc zalaže se za većinu glasova o spoljnopolitičkim i poreskim pitanjima u Evropskoj uniji kako bi sprečio da blok bude "paralizovan" vetom pojedinačnih država dok se sprema da primi nove članice, prenosi Swissinfo.

U svom govoru u Pragu, Šolc je istakao da je Nemačka posvećena proširenju EU, ističući da zemlje Zapadnog Balkana, ali i Ukrajina,  Moldavija i eventualno Gruzija treba da postanu deo bloka.

Međutim, u "ovoj proširenoj Uniji, razlike među državama članicama će rasti sa političkim interesima, ekonomskim uticajem i sistemom socijalne sigurnosti“, rekao je Šolc.

- Tamo gde se danas zahteva jednoglasnost, rizik da pojedinačna zemlja upotrebi svoj veto i spreči sve druge da napreduju povećava se sa svakom dodatnom državom članicom. Zato sam predložio postepenu tranziciju na većinsko glasanje oko zajedničke spoljne politike, ali i u drugim sektorima, poput pitanja poreza - dodao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Denser🐏

    29. avgust 2022 | 12:39

    Lepa nasa Srbija kakva evropa

  • ZB

    29. avgust 2022 | 12:47

    И да формира SS и Гестапо и ето и формално четвртог Рајха.

  • Rade

    29. avgust 2022 | 13:11

    Vidi ti SS ovca hoće u EU Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju baš njih on ih voli baš zato što su Pravoslavne Države,e zato će Car Putin da vam zavrne ventile za gas do kraja pa vi onda trčite maraton da se ugrejete.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA