Prijatelj Gorbačova otkrio kako se osećao nedugo pre smrti: Bio uznemiren zbog sadašnjeg stanja u Rusiji

Gorbačov je bio poslednji predsednik Sovjetskog Saveza pre nego što se raspao. Pomogao je da se okonča Hladni rat i otvorio novo doba toplijih odnosa između Moskve i Zapada

  • 36
Mihail Gorbačov Mikhail  Gorbachev Foto: Tanjug/AP

Mesec dana pre smrti Mihaila Gorbačova, blizak prijatelj rekao je da je bivši predsednik SSSR-a uznemiren zbog sadašnjeg stanja Rusije i da oseća da je njegovo "životno delo" uništeno.

Ruski mediji preneli su u utorak da je Gorbačov preminuo u Moskvi, u 92. godini. U izveštajima ovog leta navodilo se da je bolovao od ozbiljne bolesti bubrega.

Gorbačov je bio poslednji predsednik Sovjetskog Saveza pre nego što se raspao. Pomogao je da se okonča Hladni rat i otvorio novo doba toplijih odnosa između Moskve i Zapada.

Oko mesec dana pre njegove smrti, novinar Aleksej Venidiktov, koji je bio blizak prijatelj sa Gorbačovim, rekao je za Forbes Rusia da je Gorbačov bio "uznemiren" zbog sadašnjeg stanja Rusije i osećao da je njegovo "životno delo" uništeno.

Venidiktov je intervjuisan povodom zatvaranja njegove radio stanice, koje je usledilo nakon navodnog pritiska na medije povodom situacije u Ukrajini, prenosi Insider.

Venidiktov je ukazao na to da je veliki deo posla koji je Gorbačov obavljao na vlasti - ublažavanje tenzija sa Zapadom i davanje građanima više sloboda - preokrenut za vreme Putina. Naime, Putin je podgrejao tenzije sa NATO nakon što je u februaru započeo specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, pretio graničnim konfliktom u Istočnoj Evropi i ovim potezom proizveo široke sankcije.

- Ono što je Mihail Gorbačov uradio je uništeno. Sve Gorbačove reforme su svedene na nulu, na pepeo, na dim... Kada je Gorbačov otišao, u NATO snagama za brzo reagovanje u Evropi ostalo je 4.000 ljudi. Sada je NATO najavio da će ih do kraja sledeće godine biti 300.000 - rekao je Venidiktov.

On je rekao da je Gorbačov uznemiren.

- To je bilo njegovo životno delo. Sloboda je posao Gorbačova. Svi su već zaboravili ko je dao slobodu Ruskoj pravoslavnoj crkvi - Mihail Gorbačov. Privatnom vlasništvu - Mihail Gorbačov. Šta bi on sada mogao da kaže? - rekao je njegov prijatelj.

Međutim, Gorbačov nikada javno nije rekao šta misli o sukobu u Ukrajini.

Tokom godina on je i kritikovao i hvalio Putina u javnosti, prema pisanju The Washington Post.

Post je objavio da je Gorbačov pohvalio Putina što je pomogao u jačanju Rusije nakon raspada Sovjetskog Saveza, ali je zabrinut zbog njegovih ograničenja slobodne štampe.

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je saučešće povodom smrti bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova, izjavio je za agenciju TAS S portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Vladimir Putin izražava najdublje saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova. Ujutro će poslati telegram saučešća rođacima i prijateljima - rekao je Peskov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    31. avgust 2022 | 10:12

    I svet je uznemiren zbog sadašnjeg stanja u svetu a krivicom izdajnika Gorbačova koji je radio za zapad i raspustio SSSR koji je bio osigurač balansa u svetu. Od raspada SSSR imamo zloč inač ke agresije USA/NATO po svetu od Iraka,Libije,Avganistana,Srbije i jos uvek č ine zločine po svetu.

  • Cile Mile

    31. avgust 2022 | 10:28

    Veliki čovek koji je shvatio dd SSSR nema budućnost. SSSR je gubio bitke na svim poljima i raspadom je spasio što se spasitu može.

  • Žeks

    31. avgust 2022 | 10:28

    R. I. P.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA