≫ 

Pijaca u Vuhanu, sa koje je krenuo kovid, tajno otvorena? Kruže sablasne fotografije leševa životinja

Stručnjak za zarazne bolesti rekao je da je pitanje vremena kada će se dogoditi nova pandemija ako se nastavi ovakva trgovina

  • 9
Wuhan seafood market Vuhan pijaca morskih plodova Foto: Profimedia/Hector RETAMAL/AFP

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije, koje su navodno nastale na krovu kineske pijace u Vuhanu, a koja se smatra izvorištem pandemije korona virusa.

Na fotografijama se vide životinjiski leševi, što je izazvalo strah da je zloglasna pijaca ponovo otvorena, piše MailOnline.

Fotografije je objavila američki virusolog dr Anđela Rasmusen, koja je tvrdila je da svakako reč o zagonetnim prizorima.

Redovi oderanih životinja vise na policama za sušenje na, kako se spekuliše, pijaci morskih plodova Huanan u Vuhanu, a fotografije su snimljene u novembru 2021. i osvanule na Google Earthu, gotovo dve godine nakon što je pijaca zatvorena jer je proglašena izvorištem zaraze koronavirusa.

Tek ove nedelje pojavile su se fotografije koje izazivaju sumnju da kineske "mokre" pijace, na kojima su se prodavale desetine egzotičnih životinja u katastrofalnim uslovima, ponovo posluju.

Međutim, ne postoji nikakav dokaz da su fotografije sa čuvene pijace u Vuhanu.

Nekim životinjama na fotografijama je oderana koža, a drugima je očišćena utroba, ali krzno im je još uvek netaknuto. Na mutnim fotografijama takođe je prikazano nekoliko stolova na kojima je, kako izgleda, položena životinjska koža.

Profesor Lorens Jang, mikrobiolog sa Univerziteta Varvik u Velikoj Britaniji, smatra da je to vrlo zabrinjavajuće.

- Šta međunarodna zajednica treba da učini kako bi uverila vlade kako je potrebno kontrolisati mokre pijace? Znamo da gotovo sve infektivne bolesti, koje su poslednjih godina bile pretnja ljudima, potiču od životinja - rekao je.

Profesor Pol Hanter, stručnjak za zarazne bolesti, rekao je za MailOnline da je pitanje vremena kada će se dogoditi nova pandemija ako se nastavi ovakva trgovina u velikim gradovima.

Početkom januara 2020. kineske vlasti identifikovale su pijacu Huanan kao potencijalni izvor nove zarazne bolesti te je pijaca zatvorena. Istraživači su zatim prikupili uzorke peradi, zmija, jazavaca, divovskih daždevnjaka, sijamskih krokodila i drugih životinja koje su se tamo prodavale. U potrazi za patogenom uzeli su i uzorke iz kaveza, toaleta, odvoda i štandova.

U martu 2021. godine kineski naučnici objavili su izveštaj koji je pokazao da su svi od gotovo 200 uzoraka prikupljenih od životinja bili negativni, ali da je oko 1.000 uzoraka uzetih sa štandova i drugih delova tržišta bilo pozitivno.

Reuters je 11. decembra 2020. javio da je pijaca još uvek prazna i zatvorena. Tim naučnika predvođen Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) posetio je pijacu 31. januara 2021. godine u sklopu istrage o ulozi pijace u pandemiji.

Snimci iz vazduha koje je Reuters snimio i objavio u januaru 2021. godine, godinu dana nakon zatvaranja pijace, prikazuju prazne police za sušenje na istom delu krova. U drugom setu fotografija snimljenih u februaru, činilo se da se na polici suši životinjska koža, ali manja količina.

Zanimljivo je da su te fotografije snimljene poslednjeg dana posete Svetske zdravstvene organizacije pijaci i istraživanja u Vuhanu.

- Deset meseci kasnije, u decembru 2021. godine, čini se da su police za sušenje pune. Takođe, vidi se sto na kojem se nalazi nešto što izgleda kao životinjska koža. Ako je to sveža životinjska koža, zbunjuje zbog čega bi to bilo tamo, godinu dana nakon zatvaranja pijaca - upozorila je dr Rasmusen.

Zabrinjavajuće informacije iz Vuhana stižu nekoliko meseci nakon što su tri nove studije potvrdile da je epicentar pandemije koronavirusa doista bila mokra pijaca Huanan u Vuhanu, a SARS-CoV-2 prešao je s divljih životinja, koje se drže u kavezima, na ljude barem dva puta u oktobru i decembru prosincu 2020. godine.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤣🤣🤣

    2. septembar 2022 | 17:00

    Te priče da je krenulo sa pijace u Vuhanu više nisu ni za decu.

  • Mrcke

    2. septembar 2022 | 17:05

    Ma vazi, bas sa pijace krenulo.

  • Jasna

    2. septembar 2022 | 17:39

    Sa pijace krenulo...wow. Kakooo da ne. Od kad se to laboratorije zovu pijace?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA