Porađaju se pored puta, piju vodu iz zagađenih reka: Težak život žena i dece nakon poplava u Pakistanu

Procenjuje se da skoro 650.000 trudnica u područjima koje su pogođene poplavama i kojima treba adekvatna nega kako bi se porodile na zahtevaju zdravstvene usluge majki kako bi se obezbedila sigurna trudnoća i porođaj.

  • 0

Nakon razornih poplava koje su pogodile Pakistan veliki broj porodica, posebno dece i trudnica, prinuđeni su da žive u teškim uslovima. Među njima je i uplakana, izgladnela i u osmom mesecu trudnoće, mlada žena koja je sat vremena hodala sa porođajnim bolovima u potrazi za vozilom hitne pomoći.

Kada je Nasiba Amirulah (23), na kraju pronašla jedno, morala je da moli vozača da je odveze. Pakistanske poplave su iza sebe ostavile oštećene i blokirane puteve, pa vožnja koja bi inače trajala dva sata, sada traje 12.

Ujutro je napustila svoj dom koji je uništen u poplavama u okrugu Nasirabad, a u bolnicu je stigla kasno uveče.

- Za to vreme nisam znala šta se dešava oko mene. Kada sam konačno stigla u bolnicu, lekari su rekli da neću preživeti ako me odmah ne operišu - kaže ona.

S obzirom da je sam porođaj vrlo kompikovan, da ima visok krvni pritisak, lekarima je bilo jasno da moraju odmah da je porode kako bi spasili bebu.

- Pre dva dana sam rodila dečaka, ali su nam lekari rekli da beba treba da bude stavljena u inkubator, ali ih nije bilo, pa smo morali da odvedemo bebu kod moje majke. Ja još nisam videla svoju bebu - rekla je ona.

Ona je samo jedna od 1.000 trudnica, prema Populacionom fondu Ujedinjenih nacija (UNFPA), koje će snositi najveći teret najgorih poplava u Pakistanu i kojima je očajnički potrebna nega.

Trećina Pakistana je pod vodom, najmanje 1.400 ljudi izgubilo je život, dok je više od 33 miliona pogođeno razornim poplavama koje su odnele puteve, mostove, stoku i veliki broj kuća.

Procenjuje se da je skoro 650.000 trudnica ugroženo u područjima koje su pogođene poplavama. Njima je potrebna adekvatna nega kako bi se porodile na siguran način ili bezbedan način.

Poplave su donele i druge bolesti koje pogađaju i najmlađe.

Širom Pakistana, više od 1.460 zdravstvenih ustanova je oštećeno, od kojih su 432 potpuno oštećene, a 1.028 delimično oštećene, a pristup zdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima i osnovnim lekovima i medicinskim potrepštinama je ograničen, navodi se u izveštaju SZO.

Još jedna trudnica po imenu Rabina, takođe je u veoma teškoj situaciji. Iako je u osmom mesecu trudnoće, prinuđena je da živi u šatoru. Pored uobičajenih bolova koje imaju trudnice u poodmakloj trudnoći, ova žena se suočava i sa anemijom.

Hasina, još jedna trudnica koja živi u šatoru blizu Rubine, rekla je da joj je potrebna krv jer je takođe anemična.

- Ovde ne dobijamo lekove i hranu, pa kako možemo da očekujemo da ćemo da dobijemo transfuziju krvi? Pijemo vodu iz reka gde plutaju mrtve životinje - rekla je ona.

Iako 1.000 muškaraca i žena žive u šatorima pored puta, toaleta nema.

- Ovo je tragedija o kojoj ne možemo ni da pričamo - rekla je Hasina.

Doktor Imran Baloh kaže da su se mnoge žene porađale u automobilima i na putevima, a neke i na putu do bolnice jer su putevi bili oštećeni, pa je zato putovanje bilo duže nego inače. Bilo je i slučajeva prevremenih porođaja.

- Žena se porodila na putu dok je išla do bolnice, a dete je dovezeno u bolnicu kolima hitne pomoći. Majka, međutim, nije mogla da dođe zbog visokog nivoa vode. Mnoge žene nisu mogle ni da dođu u bolnicu, a babice su morale da budu pozvane. Radimo i snalazimo se kako možemo - kaže on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA