Devedesetih su iz Hrvatske otišli za Novi Zeland, sad mole za pomoć: Bolnica želi da Maju skine sa aparata

- Naša mama je stalno s Majom i spava kod nje kako bi joj pomogla i oživljavala je ako treba, jer bolnica odbija da joj pomogne - rekla je njena sestra Mirela

  • 2

Porodica koja se još sredinom devedesetih iz Zagreba preselila na Novi Zeland preduzela je pravne korake kako bi, kako kažu, sprečili bolnicu da njihovu Maju (44), koja onde leži u komi "jednostavno pusti da umre".

Majina sestra, Mirela Šaban, za Jutarnji je rekla da je porodica očajna i čine sve kako bi Maji pomogli.

- Maja je prekrasna mlada žena, model i plesačica, i zaslužuje svaku šansu za život. Ima i dvogodišnjeg sinčića koji treba svoju mamu - rekla je Mirela.

Mučna priča počela je još u aprilu nakon što su Maju počele da muče strašne glavobolje. Otišla je kod lekara koji joj je dijagnostifikovao tumor na mozgu. Podvrgnuta je operaciji, ali stanje joj se dodatno pogoršalo i bio je potreban novi zahvat. Kako priča Mirela, Maja je preživela tu drugu operaciju i smeštena je na odeljenje intenzivne nege u bolnici u Oklandu.

Međutim, u iduća tri meseca dobila je infekciju herpesom, ugrušak u nozi i upalu pluća, a 1. avgusta i kovid zbog čega je premeštena na posebno izolovano odeljenje bolnice. Tamo, dok nikoga nije bilo u blizini, doživela je srčani udar. Kad ju je medicinsko osoblje pronašlo, bila je plava, nije disala, a na monitoru je bila ravna crta. Tada su pristupili oživljavanju i Maja otada leži u komi, ali diše i srce joj kuca.

Lekari kažu kako su šanse za njeno preživljavanje skoro nikakve jer je pretrpela teško oštećenje mozga i kažu da je neće oživljavati u slučaju da ponovno dobije srčani udar ili to bude potrebno iz nekog drugog razloga.

Porodica sa tim ne može da se pomiri i zatražili su istragu, mišljenje drugog neurohirurga, a angažovali su i advokata.

- Osećamo kao da bolnica želi što pre da je se reši. Naša mama Nevenka, koja je medicinska sestra s više od 30 godina iskustva, sad je stalno s Majom i spava kod nje u bolnici kako bi joj pomogla i oživljavala je u slučaju da opet bude potrebno, jer joj bolnica ne želi pomoći - rekla je Mirela za Jutarnji.

Majina porodica s čitavom je pričom izašla i u medije kako bi i na taj način pokušali pomoći svojoj sestri i ćerki.

Na upit novozelandskih novinara, glavna medicinska službenica bolnice u kojoj leži Maja, doktorka Margaret Vilher, rekla je kako su ovakve situacije uvek jako mučne za porodicu čiji se član nalazi u tako teškoj situaciji, ali da bolnica nastavlja da sarađuje s Majinom porodicom.

Lekari sa odeljenja intenzivne njege, pak, kažu kako je Maja pretrpela ozbiljno oštećenje mozga te su rekli porodici da bi bilo najbolje ukloniti cevčicu iz Majinog dušnika koja joj pomaže u disanju i pustiti je da umre u miru.

- Maja mrda očima i usnama te ponekad trzne rukom. Želimo da pokušamo sve što možemo kako bi Maji pomogli. Mislimo da još ima nade, a bolnica ne želi da pomogne - rekla je sestra.

Mirela i Maja su sestre među kojima je samo 10 meseci razlike i odrasle su kao da su bliznakinje, išle u isti razred u osnovnoj školi u Zagrebu i jako su povezane. Zajedno s porodicom su se iz Hrvatske preselile na Novi Zeland, a Mirela je kasnije s vlastitom porodicom, mužem i sinom, otišla u Australiju, dok je Maja ostala na Novom Zelandu.

Nažalost, Majina majka Nevenka i sestra Mirela nisu u kontaktu s Majinim partnerom koji je odveo njihovog sinčića na nepoznatu lokaciju tako da porodica uopšte ne zna gde su.

- Majin partner uopšte ne pokušava da joj pomogne i već je zvao pogrebni servis da organizuje sahranu za Maju. Trenutno ne znamo gde je on, niti Majin i njegov sin. Zbog toga smo zvali i policiju - kaže očajna Mirela.

Neutešna sestra pokrenula je i GoFundMe kampanju te i na taj način želi da pomogne svojoj Maji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    16. septembar 2022 | 17:01

    To je ta demokratija i satana zapadna, izdrzi te!!!!!!

  • Krokodilko

    16. septembar 2022 | 18:44

    Tako se bori za svoje dete (cerku/sina) i clana porodice! Ne odustajte i neka je Bog u pomoc!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA