≫ 

Bakingemska palata objavila fotografiju poslednjeg počivališta kraljice Elizabete II

Ugravirani kamen sa imenom pokojnog monarha postavljen je u Memorijalnu kapelu kralja Džordža VI, dodatak glavnoj kapeli, u ponedeljak uveče nakon privatne službe kojoj je prisustvovala njena porodica

  • 0
Vestminsterska opatija, kovčeg kraljice Elizabete Foto: Tanjug/AP

Bakingemska palata objavila je fotografiju poslednjeg počivališta kraljice Elizabete II u kapeli Svetog Đorđa nakon njenog sahranjivanja u Vindzoru u ponedeljak.

Ugravirani kamen sa imenom pokojnog monarha postavljen je u Memorijalnu kapelu kralja Džordža VI, dodatak glavnoj kapeli, u ponedeljak uveče nakon privatne službe kojoj je prisustvovala njena porodica.

Ploča je ručno isklesana od belgijskog crnog mermera i ima umetke od mesinganih slova kojima su ispisana imena njenih roditelja - kralja Džordža VI i kraljice Elizabete - iza kojih sledi ime pokojne kraljice zajedno sa imenom njenog supruga, princa Filipa. Zvezda najvišeg viteškog reda u zemlji razdvaja dva kraljevska para, a pored svakog imena ispisane su godine rođenja i smrti.

Četiri člana kraljevske porodice bili su članovi najvišeg viteškog reda u zemlji koji datira iz srednjeg veka i vladavine kralja Edvarda III. Članove grupe lično bira suveren kao priznanje za služenje pojedinca naciji i uključuje nekoliko članova kraljevske porodice, bivših premijera i drugih visokih ličnosti. Duhovni dom reda je kapela Svetog Đorđa.

Kraljica je sahranjena nakon državne sahrane u londonskoj Vestminsterskoj opatiji kojoj su prisustvovali lideri iz celog sveta. Više od 26 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu pratilo je u ponedeljak sahranu, prvu koja je bila emitovana na televiziji za jednog britanskog monarha.

Kada je u aprilu 2021. umro kraljičin suprug princ Filip, njegov kovčeg je prvobitno bio stavljen u Kraljevski trezor, postavljen ispod Svetog Đorđa, gde je ostao sve dok nije mogao da bude premešten u spomen kapelu nakon kraljičine smrti. U kapeli je sahranjen i pepeo kraljičine sestre, princeze Margarete, koja je umrla 2002. godine.

Kraljevske rezidencije, uključujući zamak Vindzor, zatvorene su od monarhove smrti 8. septembra. Ali šira javnost će moći da poseti kraljičino počivalište kada se zamak ponovo otvori 29. septembra.

Video: Kraljičin kovčeg spušten u kriptu kapele Svetog Đorđa: Smeštena pored princa Filipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA