Zašto je državna sahrana Šinza Abea kontroverzno pitanje u Japanu

Državne sahrane tradicionalno se priređuju samo za članove japanske carske porodice, i samo je jedan političar ispraćen tako od Drugog svetskog rata.

  • 2
Atentat na Šinza Šinzo Abea bivšeg premijera Japana Foto: Tanjug/AP

Japanski premijer Šinzo Abe, ubijen pre tri meseca, biće sahranjen u utorak uz najviše državne počasti, a državna ceremonija kojoj će prisustvovati brojni svetski lideri, naišla je na veliko protivljenje domaće javnosti.

Razlog tome su između ostalog i veliki troškovi organizacije koji se procenjuju na oko 12 miliona dolara, što je više nego ceremonija sahrane britanske kraljice Elizabete Druge.

Veliki deo novca predviđen je za pojačane mere bezbednosti kao i za doček stranih gostiju.

Privatna sahrana Abea održana je 12. jula, četiri dana nakon atentata, a na javnu komemoraciju očekuje se dolazak 6.000 gostiju, među kojima 700 visokih zvanica iz preko 200 zemalja uključujući 50 svetskih lidera.

Prema poslednjim podacima, državnoj sahrani ubijenog premijera protivi se više od polovine populacije. Prošle nedelje dogodio se incident ispred zgrade vlade kada se jedan muškarac zapalio u znak protesta protiv ceremonije, a u ponedeljak je oko 10.000 Japanaca protestovalo na ulicama Tokija tražeći njeno otkazivanje, prenosi BBC.

Ubistvo bivšeg premijera rasvetlilo je i veze između političara vladajuće Liberalno-demokratske partije čiji je bio lider i kontroverzne Unionističke crkve, koju kritičari smatraju kultom, a osumnjičeni za ubistvo je čak optužio Abea da je podržavao versku organizaciju koja je njegovu porodicu dovela na rub egzistencije. Javnost sve glasnije traži da se LDP distancira od unionista.

Sa druge strane, sahrana će privući brojne japanske saveznike iz sveta. I mada joj neće prisustvovati predsednik SAD Džo Bajden, u njegovo ime će doći potpredsednica Kamala Haris, a očekuju se i premijer Singapura Li Hsien Long, Australije Entoni Albaneze, Indije Narednra Modi koji nije prisustvovao sahrani britanske kraljice.

Dakle, šta činjenica da se mnogi u Japanu protive državnoj sahrani Abea govori o njemu, uprkos dolasku svetskih lidera na sahranu?

Kao prvo, nije reč o običnom događaju. Državne sahrane tradicionalno se priređuju samo za članove japanske carske porodice, i samo je jedan političar ispraćen tako od Drugog svetskog rata i to Šigeru Jošida 1967. godine. Državna sahrana je u Japanu velika stvar, konsatuje BBC.

Možda je razlog tome i način na koji je ubijen u atentatu tokom predizbornog skupa u julu. Japan je bio u šoku i žalosti iako tokom višegodišnjeg mandata nije uživao veliku popularnost, ali ne može se osporiti da je zemlji doneo stabilnost i bezbednost.

Odluka o državnoj sahrani odraz je i njegove reputacije. Bio je premijer sa najdužim mandatom i neko ko je izvršio najveći uticaj na poziciju Japana na svetskoj sceni.

- Bio je ispred svog vremena - kaže profesor i njegov bivši saveznik Kazuto Suzuku.

On ukazuje na Abeovu lidersku ulogu u očuvanju transšacifičkog partnerstva, formiranje grupe Quad koju čine SAD, Japan, Indija i Australija. A još su značajnije promene koje je uneo kada je reč o japanskoj vojsci.

Uspeo je 2014. godine da uvede zakon o "reinterpretaciji" japanskog paciifičkog posleratnog Ustava koji je izazvao velike kontroverze u društvu. To znači da prvi put od Drugog svetskog rata, Japan može da se pridruži američkim saveznicima u vojnim akcijama izvan svojih granica.

Video: Zastrašujuć snimak atentata na bivšeg premijera Japana usred bela dana na ulici dok je držao govor

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    26. septembar 2022 | 21:46

    Pa gde je bio ova tri meseca kad ga tek sad sahranjuju.....

  • Bane

    26. septembar 2022 | 21:23

    Ja tu ne razumem ništa. Kako mogu dva puta da ga sahranjuju? Jednom privatna a drugi put državna sahrana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA