≫ 

Među uhapšenim demonstrantima u Iranu i ćerka bivšeg predsednika Rafsandžanija

Faizu Rafsandžani priveli su pripadnici bezbednosne agencije zbog "podsticanja nereda" u istočnom delu Teherana

  • 1
Iran protest Foto: Tanjug/AP

Protesti zbog smrti mlade Iranke u Teheranu se ne smiruju, a među stotinama uhapšenih građana je i Faiza Rafsandžani, ćerka pokojnog iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija.

Protesti su počeli posle smrti mlade Iranke Mahse Amini, koju je privela policija za moral nepropisnog nošenja hidžaba nakon čega u preminula u pritvoru.

Prema navodima poluzvanične novinske agencije Tasnim, Faizu Rafsandžani priveli su u utorak pripadnici bezbednosne agencije zbog "podsticanja nereda u istočnom delu Teherana". Agencija takođe tvrdi da te "provokacije" nisu uspele da izvedu ljude na ulice.

Hašemi (59), poznata aktivistkinja za prava žena, već nekoliko puta se našla na meti iranskih bezbednosnih agencija zbog navodnih "antivladinih" aktivnosti, prenosi Anadolija.

U julu prošle godine optužena je za "propagandnu aktivnost protiv Islamske Republike" zbog svojih komentara o Iranskoj nacionalnoj gardi.

Takođe je navodno rekla da je islamski prorok Muhamed trošio novac na svoju suprugu "poslovnu ženu" Kadiju što su pravosudne vlasti okarakterisale kao "bogohuljenje".

U septembru 2012. Hašemi je provela šest meseci u zatvoru u Teheranu zbog optužbi za "propagandne aktivnosti" zbog tvrdnji da su pripadnici pravosudnih organa u Iranu "nasilnici" koji napadaju građane.

Pre toga je hapšena nekoliko puta tokom nemira 2009. godine koji su izazvani spornim izborom tadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinežada.

Faizin otac bio je predsednik Irana od 1989. do 1997. godine, a važio je za reformistu. Bio je na više značajnih pozicija tokom bogate političke karijere pre nego što je preminuo 2017. godine.

Video: Hiljade ljudi na ulicama Teherana zbog ubistva Sulejmanija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki🐒

    29. septembar 2022 | 13:29

    Cenim Iran u borbi protiv nato fasista a sto se tice zena I slobode religija je preterala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA