≫ 

Uništeno istorijsko pristanište na obali, evakuisano na stotine pacijenata: Stravične posledice uragana Ijan

Meri Mejhju, predsednica Udruženja bolnica Floride je izjavila da je više od 1.200 pacijenata evakuisano

  • 0
Uragan Ijan Florida

Foto: Tanjug/AP

Uragan Ijan uništio je poprečni presek Floride, zarobivši ljude u poplavljenim domovima, proterao pacijente iz staračkih domova i bolnica i uništio istorijsko pristanište na obali.

Stotine bolničkih pacijenata evakuisano je danas iz objekata širom regiona Fort Majers na jugozapadu Floride, nakon što je uragan Ijan prekinuo snabdevanje vodom.

Meri Mejhju, predsednica Udruženja bolnica Floride je izjavila da je više od 1.200 pacijenata evakuisano, prenosi AP.

- U toku su znatni napori da se spasu pojedinci kojima će takođe biti potrebna medicinska nega i da se identifikuju bolnički kreveti dostupni u regionu ili drugde - rekla je Mejhju.

Uragan Ijan pogodio je bolnicu HCA Florida u Port Šarlotu, poplavio njenu hitnu pomoć na nižem nivou, dok je žestok vetar odneo deo krova na četvrtom spratu gde je jedinica intenzivne nege, rekao je lekar koji tamo radi. Snimci iz vazduha pokazuju koliko je razarujući ovaj uragan bio.

Poplavne vode porasle su do struka u blizini Orlanda, daleko u unutrašnjosti, dok je jedan od najjačih uragana koji je ikada pogodio Sjedinjene Države prešao poluostrvo brzinom, koja je u epicentru dostizala čak 665 kilometara na čas, prenosi AP.

- Uticaji ove oluje su istorijski i šteta koja je načinjena je istorijska - rekao je guverner Floride Ron De Santis.

- Nikada nismo videli poplave poput ove. Nikada nismo videli olujni talas ove veličine - izjavio je guverner, a preneo Rojters.

De Santis je rekao da je 28 helikoptera anhažovano za spasavanje iz vode, da je most do ostrva Sanibel ozbiljno oštećen i neprohodan. Dve oblasne bolnice su evakuisane, a pacijenti premešteni na više mesto.

U Orlandu, stanovnici staračkog doma Avante evakuisani su, a bolničari su i izvlačili jednog po jednog na nosilima i invalidskim kolicima.

Na susednom ostrvu Palm u stambenom kompleksu Boldvin, automobili su bili potopljeni na parkingu.

Predsednik Džo Bajden je danas zvanično proglasio stanje katastrofe. Predstavnica Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama rekla je da agencija podržava napore u potrazi i spasavanju stanovništva.

Video: Dva miliona ljudi bez struje, poplave nose sve pred sobom: Uragan Ijan stigao na Floridu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA