Ruski pesnik pušten iz pritvora nakon protesta, pa odmah mobilisan: "Zapretili su mi silovanjem"

Bulgakov navodi da je iz zatvora pušten u 6 ujutru 30. septembra, a policija ga je presrela na putu do kuće, uhapsila ga i odvela u centar za regrutaciju

  • 0
Rusija protest delimična mobilizacija Foto: Tanjug/AP

Ruski pesnik Boris Bulgakov, koji je nedavno čitao Majakovskog na protestima u Rusiji nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju, dobio je poziv za regrutaciju odmah nakon što je izašao iz pritvora, tvrdi on za ruski nezavisni medij Mediazona.

Bulgakov navodi da je iz zatvora pušten u 6 ujutru 30. septembra, a policija ga je presrela na putu do kuće, uhapsila ga i odvela u centar za regrutaciju.

On u tom trenutku kod sebe nije imao vojnu knjižicu i rekao im je da nije sposoban za vojsku zbog zdravstvenih razloga. Svejedno mu je uručen poziv da mora da se javi u vojsku 3. oktobra.

- Službenik mi je rekao pred policajcem i dvojicom svedoka da ću se, ako se na pojavim, protiv mene biti pokrenut krivični postupak i da će me u zatvoru stražari zatvoriti i seksualno zlostavljati - tvrdi on.

Čitanja Majakovskog, koja su proglašena "antimobilizacijskim", održana su u Moskvi 25. septembra. Sledećeg dana su radnici Ministarstva unutarašnjih poslova pretražili dom moskovskog pesnika Artema Kamardina, koji je takođe učestvovao u čitanju.

ŽNavodno su ih tukli i mučili sve u stanu, a Kamardina su, prema rečima njegovog advokata, silovali bučicom.

Kamardin, Egor Štoba i Nikolaj Danjeko osumnjičeni su za krivično delo izazivanja mržnje, ponižavanja i nasilja nad dobrovoljnim oružanim grupama.

Bulgakov je optužen za nepoštivanje naredbi zvaničnika.

Zvanična Moskva se nije oglašavala povodom njegovih optužbi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA