≫ 

Tinejdžera ubila i tajno sahranila IRA: Poslednji put viđen pre 47 godina, nova potraga za žrtvom "Nevolja"

Period konflikta poznat pod nazivom Nevolje trajao je skoro 30 godina, tokom kojeg je poginulo više od 3.500 ljudi

  • 0
Columba McVeigh Foto: Alan Lewis Media / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Bageri se vraćaju na lokaciju u Irskoj kako bi započeli novu potragu za tinejdžerom kojeg je ubila i tajno sahranila Irska republikanska armija (IRA).

Kolumba Mekvej (19) iz Donahmorea u Severnoj Irskoj, poslednji put je viđen u novembru 1975. godine.

Potraga će se obaviti u močvari Bragan, saopštila je Nezavisna komisija za lociranje ostataka žrtava (Independent Commission for the Location of Victims' Remains - ICLVR).

Pet potraga, od kojih je poslednja završena u septembru 2019. godine, izvršeno je u toj oblasti od 1999. godine.

Mekvej je jedna od "nestalih" žrtava Nevolja, severnoirskog sukoba, čija tela nikada nisu pronađena.

Period konflikta poznat pod nazivom Nevolje trajao je skoro 30 godina, tokom kojeg je poginulo više od 3.500 ljudi.

- Ponoviću ono što sam rekao kada smo započeli poslednju potragu pre četiri godine: i dalje smo uvereni da je Kolumba sahranjen u močvari Bragan - rekao je Džef Knupfer, vodeći forenzički istražitelj ICLVR-a.

- Činjenica da nismo pronašli njegove posmrtne ostatke nakon brojnih pretraga duboko je razočaravajuća i frustrirajuća, posebno za porodicu Mekvej. Ali u ovom radu to samo po sebi nije neobično - dodaje.

"Nadamo se uspehu"

- Godine 2014. pronašli smo ostatke Brendana Megrava, 15 godina nakon prve potrage - nastavio je Knupfer.

- Stalno pregledavamo informacije i usavršavamo ih. Iako nikada ne razgovaramo o informacijama na kojima radimo, dovoljno je reći da ih ne bismo tražili osim ako ne verujemo da postoji kredibilan razlog za to - dodao je.

Severnoirski sukob severna Irska  The Troubles Foto: Alain Le Garsmeur "The Troubles" Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

- Tražimo površinu od oko dva hektara ukupno na kojoj ćemo raditi u dve faze. Ne mogu da odredim vremenski okvir za pretragu, ali očigledno se nadamo da vidimo uspeh u prvoj fazi - dodao je Džon Hil, viši istražitelj ICLVR-a.

- Što se tiče toga kako će potraga napredovati, mnogo će zavisiti od vremena i stanja močvare dok se budemo kretali kroz jesen. Dodatni izazov je da je deo područja pošumljen, ali ćemo se time pozabaviti ako budemo morali da idemo dublje. Radimo sa veoma iskusnim timom izvođača radova i arheologa, i učinićemo sve da ova potraga bude uspešno završena za porodicu Mekvej. Svi znamo koliko bi im to značilo - zaključio je.

Knupfer je takođe ponovio svoj apel za informacije u tri druga nerešena slučaja "nestalih" - Džoa Linskeja, Roberta Najraka i Šejmusa Megvajera.

IRA ubila strica princa Filipa

Ubistvo prastrica i poverenika princa Čarlsa, lorda Mauntbatena, od strane IRA-e 1979. godine, potreslo je kraljevsku porodicu.

Mauntbaten je bio britanski pomorski oficir koji je nadgledao poraz japanske ofanzive prema Indiji tokom Drugog svetskog rata. Imenovan je za poslednjeg vicekralja Britanske Indije i prvog generalnog guvernera nezavisne Indije.

Luj Fransis Albert Viktor Nikolas Mauntbaten rođen je u Vindzoru 25. juna 1900. godine. Nemački aristokrata, kao sin princa Luja od Batenberga i princeze Viktorije od Hesena, takođe je delio bliske veze sa britanskom kraljevskom porodicom - njegova prabaka je bila kraljica Viktorija, a i sam je bio stric princu Filipu).

Lord Mountbatten Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Mauntbatenov otac je bio prvi pomorski gospodar po izbijanju Prvog svetskog rata, ali su antinemačka osećanja primorala da da ostavku. Godine 1917. porodica je promenila ime iz Batenberg u Mauntbaten, manje nemačkog prizvuka.

Mauntbaten, poznat kao "Diki" porodici i bliskim prijateljima, školovao se uglavnom kod kuće sve do 1914. godine kada je otišao na Kraljevski pomorski koledž u Dartmotu. Pridružio se Kraljevskoj mornarici 1916. i učestvovao u Prvom svetskom ratu, a zatim je nakratko pohađao Univerzitet Kembridž godinu dana nakon rata.

Lord Mountbatten Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

U martu 1947. Mauntbaten je postao potkralj Indije sa mandatom da nadgleda britansko povlačenje. Uspostavio je dobre odnose sa vodećim političarima, posebno sa Džavaharlalom Nehruom, ali nije uspeo da ubedi muslimanskog vođu Mohameda Ali Džina u prednosti ujedinjene, nezavisne Indije.

Godine 1953. Mauntbaten se vratio u Kraljevsku mornaricu, postajući komandant nove mediteranske komande NATO-a. Zatim je 1954. godine postavljen za prvog pomorskog gospodara, što je položaj koji je imao njegov otac više od 40 godina ranije. Konačno, 1959. godine postaje načelnik štaba odbrane, a zatim se 1965. povlači iz mornarice.

Dana 27. avgusta 1979. godine, Mauntbaten je ubijen kada su pripadnici IRA-e digli u vazduh njegov čamac kod obale okruga Sligo u Irskoj, u blizini njegove porodične vikendice u zamku Klasibon. Dvojica Mauntbatenovih rođaka i 15-godišnji lokalni dečak takođe su ubijeni.

Šta je IRA?

Irska republikanska armija (IRA), takođe nazvana Privremena irska republikanska armija, jeste republikanska paravojna organizacija koja traži uspostavljanje republike, kraj britanske vladavine u Severnoj Irskoj i ponovno ujedinjenje Irske.

IRA je stvorena 1919. kao naslednik Irish Volunteers, militantne nacionalističke organizacije osnovane 1913. Svrha IRA je bila da upotrebi oružanu silu kako bi britansku vlast u Irskoj učinila neefikasnom i na taj način pomogla u postizanju šireg cilja nezavisne republike, koju je na političkom nivou sprovodila Šin Fejn, irska nacionalistička partija. Od svog početka, međutim, IRA je delovala nezavisno od političke kontrole i u nekim periodima je zapravo preuzela prednost u pokretu za nezavisnost. Njegovo članstvo se preklapa sa članstvom Šin Fejna.

Tokom Anglo-irskog rata (Irski rat za nezavisnost, 1919-1921) IRA je, pod vođstvom Majkla Kolinsa, koristila gerilske taktike, uključujući zasede, racije i sabotaže, da bi primorala britansku vladu da pregovara. Rezultirajućom nagodbom su uspostavljena dva nova politička entiteta: Irska slobodna država, koja se sastojala od 26 okruga i dobila status dominiona u okviru Britanske imperije; i Severna Irska, koja se sastoji od šest okruga i ponekad se naziva provincijom Ulster, koja je ostala u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovi uslovi su se, međutim, pokazali neprihvatljivim za značajan broj članova IRA. Organizacija se posledično podelila na dve frakcije, jedna (pod Kolinsovim vođstvom) podržava sporazum, a druga (pod Emonom de Valerom) koja mu se protivi.

Prva grupa je postala jezgro zvanične Irske slobodne državne armije, a druga grupa, poznata kao "neregularni", počela je da organizuje oružani otpor protiv nove nezavisne vlade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA