Kruži snimak Putinovog "nuklearnog voza": Stručnjaci imaju više teorija, da li je ovo upozorenje Zapadu?

"Zapad je nadmoćniji kada je reč o resursima i konvencionalnom naoružanju, a moć Rusije zasniva se na njenom nuklearnom arsenalu"

  • 16

Snimak velikog teretnog voza koji prevozi specijalizovanu vojnu opremu, inače povezanu s jedinicom ruskog ministarstva odbrane za nuklearno naoružanje, izazvala je bojazan od eskalacije sukoba u  Ukrajini.

Kolona oklopnih transportera BPM-97 (APC) i brojnih drugih vojnih vozila u pokretu navodno je snimljena u centralnom delu Rusije, a snimak je objavio proruski kanal Rajbar na Telegram aplikaciji, prenosi Daily Mail.

Pretpostavlja se da su oklopni transporteri nadograđeni kupolama, blindirani i ojačani sistemom za prečišćavanje vazduha kako bi se omogućilo vojnicima koji su u njima da efikasno deluju u slučaju kontinuiranih napada pešadije.

Takva napredna vojna tehnologija navodno pripada 12. glavnom direktoratu ruskog Ministarstva odbrane.

Radi se o specijalnom odseku za skladištenje, održavanje i snabdevanje oružjem Strateških raketnih snaga, ruske vojne jedinice koja kontroliše nuklearne projektile i čini ključni deo Putinova nuklearnog programa.

Vojni analitičar Konrad Muzjika kaže za Daily Mail, da bi raspoređivanje takvih jedinica moglo da signalizira nadolazeću eskalaciju sukoba od strane ruskog predsednika Vladimira Putina ili da predstavlja najavu nuklearne vežbe velikih razmera.

Snimak se u javnosti pojavio u trenutku kada je NATO upozorio države članice da je ruska najsavremenija nuklearna podmornica Belgorod napustila svoju bazu u Belom moru, a Putinov saveznik, čečenski lider Ramzan Kadirov javno pozvao predsednika da Rusija upotrebi "nuklearno oružje male snage" kako bi preokrenula rat u Ukrajini.

Muzjika smatra da kretanje teškog vojnog naoružanja naravno ne mora nužno da znači da se Rusija priprema da rasporedi nuklearno oružje u Ukrajini.

Ipak sugeriše da bi to mogao biti "signal Zapadu da Moskva eskalira" sukob, dodajući da je poznato da ruske strateške raketne snage imaju opsežne vežbe obuke na jesen.

Ove snage predstavljaju ogranak ruskih oružanih snaga koji čini osnovu ruskog programa nuklearne odbrane i odvraćanja, koji je najveći i najnapredniji na svetu.

Sastoji se od desetina raketnih jedinica koje zajedno kontrolišu hiljade nuklearnih oružja, interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) i odgovorne su za održavanje i zaštitu svojih lansirnih centara.

- Sada smo u situaciji da je Zapad nadmoćniji kada je reč o resursima i konvencionalnom naoružanju - rekao je Vasilij Kašin, vojni i politički analitičar na Visokoj školi ekonomije u Moskvi.

Ali, dodaje on, ruska moć se zasniva na njenom nuklearnom arsenalu.

Muzjuka takođe pretpostavlja da bi kretanje takve vojne opreme moglo da znači i pripreme za rusku vežbu nuklearnog odvraćanja "Grom" koja je poslednji put izvedena u oktobru 2019. godine, a koju je prošle godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio za ovu godinu.

Video: 33 puta jača od Debelog čoveka bačenog na Hirošimu: 5 činjenica o ruskim hipersoničnim raketama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA