Škola koju je pohađao kralj Čarls mora da plati pola miliona funti zlostavljanim đacima

Škola Gordonstoun se nagodila bez priznanja odgovornosti

  • 0
Gordonstoun School škola Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial

Gordonstoun, škola koju je nevoljno pohađao britanski kralj Čarls, postigla je vansudski dogovor o isplati 500.000 funti dvojici đaka koji su devedesetih išli u tu školu, zbog navodnog silovanja, zlostavljanja i teške seksualne zloupotrebe, prenosi RTS.

Priče o Kejt (nije reč o pravom imenu) i Džonu Findleju prvi put su prikazane u magazinu Obzerver 2015. godine. Kejt, koja je u školu išla zahvaljujući stipendiji, rekla je tada da ju je nastavnik silovao tokom ekskurzije kada je imala 13 godina, dok je Džon bio drogiran, seksualno napadnut i fotografisan u svom krevetu u spavaonici od strane drugog nastavnika.

Škola Gordonstoun se nagodila bez priznanja odgovornosti i tvrdi da je juniorska škola, koju su Kejt i Džon pohađali, do 1999. zakonski bila poseban entitet za koji se ne može smatrati odgovornom.

Nakon što je godinama trpela psihičke posledice, Kejt je policiju prvi put otišla 2012. godine – kada je njena ćerka dostigla iste godine koje je imala ona kada je silovana. Dve godine kasnije, jednom muškarcu je trebalo da se sudi za ovo i još jedno silovanje druge 13-godišnje devojčice. On je negirao optužbe. Samo nekoliko dana pre nego što je sudski postupak trebalo da počne, ključni svedok je odustao od svedočenja.

Kejt i njeni advokati odlučili su da tuže Gordonstoun za odštetu. Kejt je godinama nakon silovanja bila maltretirana, a činilo se da su u srednjoj školi znali za njenu nevolju.

Oni su se najpre izborili da se ukine pravilo zastarelosti u u građanskim sporovima za naknadu štete, jer je trauma od napada bila teška – to je bio važan presedan zahvaljujući kojem su i drugi bivši učenici škotskih internata uspeli da dobiju šestocifrenu odštetu.

I borba Džona Findleja za pravdu bila je duga. On je svojim roditeljima ubrzo nakon zlostavljanja rekao šta se dogodilo i oni su se tada žalili školi i lokalnoj policiji. Ipak, roditelje su tada ubedili da ne tuže Gordonstoun, iako je još jedan đak bio napadnut. Tada je obećano da će taj nastavnik prestati da predaje. Međutim, 2012. Džon je saznao da je taj nastavnik nastavio da predaje u drugoj školi u Engleskoj, a zatim i u Keniji gde je stradao u saobraćajnoj nesreći.

Gordonstoun je u saopštenju naveo da im je veoma žao što su bivši đaci bili maltretirani i da se dive hrabrosti onih koji su digli glas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA