≫ 

"Ako su ukrajinski specijalci ovo uradili Krimskom mostu, o tome će se snimati filmovi": Stručnjak o napadu

Britanski analitičar za bezbednost istakao je da je ovo i veliki udar na ponos ruskog predsednika Vladimira Putina koji je Krimski most 2018. otvorio uz veliku pompu

  • 27

Nakon što je u subotu rano ujutro snažna eksplozija uništila deo Krimskog mosta, koji povezuje poluostrvo Krim s Rusijom, odmah su krenule spekulacije da je most zapravo napadnut, prenosi Jutarnji list.

Rusi tvrde da je eksplodirala "kamion bomba" pa su optužili ukrajinske snage za "teroristički čin".

I dok su mnogi skloni da se slože s tim da je deo mosta zaista raznela velika količina eksploziva postavljena u kamion, ugledni britanski analitičar za bezbednost i odbranu, profesor Majkl Klark, tu tvrdnju smatra "apsurdnom".

- Ako je zaista u pitanju eksplozija na samom mostu, teško mi je da poverujem da možete toliku količinu eksploziva staviti u vozilo koje prelazi most. Uostalom, mostovi su konstruisani tako da izdrže taj tip napada ili nesreća - rekao je Klark za Sky News.

- Po meni, ovde je u pitanju ili projektil, koji bi morao biti veći i snažniji od svega što Ukrajinci navodno imaju, ili sabotaža specijalnih snaga koje su postavile eksploziv ispod samog mosta. Ako je zaista reč o operaciji ukrajinskih specijalaca o tome će Holivud u narednim godinama snimati filmove jer je bi bila reč o zaista velikoj pobedi. Postaviti toliko eksploziva ispod mosta, duboko u teritoriju koji Rusi kontrolišu zaista je pravi poduhvat i velika pobeda - smatra Klark.

- Ovo se može uporediti s potapanjem Moskve u smislu simboličnog značaja udara na ruske snage - dodao je Klark.

Britanski analitičar je potom objasnio kako bi eventualno uništenje mosta izazvalo ogromne logističke probleme Rusima koji bi ostali bez ključne linije snabdevanja prema Krimu, ali i Hersonskoj oblasti.

- U tom slučaju vojnu opremu i zalihe trebalo bi da prevoze ili trajektima ili kroz železničku liniju koja prolazi južnim delom Ukrajine, a koja bi se mogla naći pod udarom ukrajinske artiljerije. Moja procena je da su Ukrajinci ovakvim napadom, koji ipak nije sasvim uništio most, naročito njegov železnički deo, dobili dve do tri nedelje pre nego što Rusi sve uspeju da poprave.

Konačno, Klark je istakao da je ovo i veliki udar na ponos ruskog predsednika Vladimira Putina koji je Krimski most 2018. otvorio uz veliku pompu.

- Za njega je ovaj most bio simbol da je Krim deo Rusije. A Ukrajinci su mu ovim napadom poručili da - nije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    9. oktobar 2022 | 09:08

    Teroristi oštetili most i to je za vas pobjeda. Uhapsiti teroriste i po prijekom sudu osuditi na smrt. Podrška za mirotvorca Putina I srećan mu rođendan.

  • lule

    9. oktobar 2022 | 08:58

    Jer tako kaze britanski analiticar 😂😂😂

  • Đole Srba

    9. oktobar 2022 | 09:42

    Polako se bliži vreme kada će Rusi početi da gađaju tzv. centre moći u Kijevu i ostalim zapadnim delovima Ukrajine. Čini mi se da je i ZELENKU vreme isteklo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA