≫ 

Imenovanje Surovikina moglo bi da bude zlokoban znak Putinovog plana: Ruski lider šalje jasnu poruku Zapadu

Poznat po svojoj navodnoj ulozi u upotrebi hemijskog oružja u Siriji i pucnjavi na prodemokratske demonstrante 1991. godine, Putinovo imenovanje Sergeja Surovikina ima za cilj da pošalje jasan signal Rusiji i Zapadu

  • 0
Sergej Surovikin, Sergey Surovikin Foto: Tanjug/AP

Nekoliko minuta nakon prvih izveštaja o raketnim napadima na centar Kijeva u ponedeljak ujutru, jedno ime je počelo da dominira u razgovorima oko menjanja vojne taktike Moskve.

Dok se naširoko očekivao žestok odgovor Rusije nakon eksplozija koje su izazvale delimično rušenje mosta koji je povezuje sa Krimom, činilo se da bombardovanje glavnog grada Ukrajine nosi sva obeležja Sergeja Surovikina.

Surovikin, vojni veteran koji je služio tokom rata Sovjetskog Saveza sa Avganistanom 1980, izabran je u subotu kao komandant ruskih snaga u ratu u Ukrajini.

Surovikin (55) je poznat po tome što je naredio trupama da otvore vatru na prodemokratske protestante u Moskvi, kada su tri osobe ubijene tokom poslednjih dana Sovjetskog Saveza 1991. Vodio je i ruske snage tokom sirijskog rata 2017.

General Surovikin je optužen za saučesništvo u neselektivnom bombardovanju opozicionih boraca i za nadgledanje napada hemijskim oružjem, u kampanji za koju se smatra da je bila ključna u pomoći sirijskoj vladi da povrati kontrolu nad većim delom zemlje.

Stručnjaci se slažu da je odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da ga postavi na čelo ruskih snaga u Ukrajini direktan rezultat njegove reputacije kao bezobzirnog i brutalnog.

Vojni analitičar Forbs Mekenzi rekao je da je glavni razlog za to "brend" generala Surovikina.

Sergej Surovikin, Sergey Surovikin Foto: Tanjug/AP

- Na njega se gleda kao na heroja bivše Sovjetske republike. Pokazao je svoju sposobnost da vodi rat koji uključuje nuklearno, biološko i hemijsko oružje, od kojih je poslednje koristio u Siriji - rekao je Mekenzi.

On je dodao da je Putinov režim proteklih nedelja uporno pretio upotrebom nuklearnog oružja.

- Moramo da razmislimo o tome šta je sposobnost, namera i prilika. Oni su već signalizirali njihovu nameru, ali bi im bili potrebni komandanti koji bi bili sposobni da to urade. To je čovek koji je koristio hemijsko oružje u skorašnjoj istoriji, pa to demonstrira sposobnost - rekao je on za Sky news.

Mekenzi je rekao da je drugi verovatni faktor u njegovom imenovanju to kako će to uticati na borbu za moć oko Kremlja za koju mnogi komentatori sugerišu da se pojavila od pokretanja ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Na Surovikina se gleda kao na saveznika Jevgenija Prigožina, osnivača i šefa grupe Vagner, za koju se veruje da je aktivna na strani Rusije u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini.

Putin, Yevgeny Prigozhin, Jevgenij Prigožin Putin i Prigožin Foto: Alexsey Druginyn / Sputnik / Profimedia

Bio je među najistaknutijim kritičarima ruskog ministarstva odbrane dok je od Moskve zahtevao eskalaciju sukoba.

- Prigožin je poslao Surovikinu "podignut palac" u poruci na Telegramu tokom vikenda. Dakle, postoje jake indicije da je ovo imenovanje takođe znak da Putin učvršćuje svoju moć među raznim komandantima - rekao je Mekenzi.

U širem smislu Mekenzi je sugerisao da će ovaj potez donekle doprineti smirivanju mnogih glasova u Rusiji.

- Nacionalističke pristalice kod kojih Putin ima prilično jaku bazu moći traže od njega da ide dalje nego što je do sada. On sada ima najboljeg čoveka za posao, nekoga ko je pokazao da je sposoban za to, Surovikina - rekao je on.

Profesor Luk Marč, profesor postsovjetske i komparativne politike na Univerzitetu u Edinburgu, složio se da bi simbolika imenovanja bila ključna za Surovikinovo imenovanje.

- Pritisak na Putina raste proteklih nedelja od nacionalista koji pitaju: Zašto ne bombarduješ njihovu infrastrukturu? Zašto ne bombarduješ Kijev? Činjenica je da je Surovikin divljak i neko ko je poznat po pucanju na demonstrante i korišćenju hemijskog oružja u Siriji šalje jasan signal, istovremeno povećavajući faktor zastrašivanja - rekao je Marč.

Prema njegovim rečima, Moskva želi da pokaže da se ne plaše da koriste sve što imaju i da za ovog čoveka ne postoje granice.

- Ovo takođe govori Ukrajini i Zapadu - mi ne odustajemo - istakao je Marč.

Mekenzi dodaje da će bonus za ruskog predsednika biti to što Surovikina, zbog njegove prošlosti, mogu da okrive za nastavak neuspeha ruskih snaga.

- Ako Surovikin ne uspe, Putin može da kaže - dobro, ja sam uradio sve, ali Surovikin je podbacio - objašnjava sagovornik.

Nuklearna pretnja

Prema rečima stručnjaka, Moskva šalje poruku Zapadu i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da imaju sposobnost da se suprotstave pretnji povećanja nivoa u pogledu delovanja u hemijskom i nuklearnom okruženju.

- To takođe Putinovom narodu i nacionalistima govori da ih čuje i da je srećan što je postavio generala koji govori njihovim jezikom - dodaje Marč.

Međutim, Mekenzi dodaje da je važno naglasiti da, za sada, ne postoje jasni signali da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

- Da li je Surovikin dobio priliku da upotrebi hemijsko ili nuklearno oružje? Ne u ovom trenutku. Ni u jednom od borbenih prostora nije bilo nikakvih priprema koje sugerišu da je Rusija spremna da odmah pređe na taj pristup - zaključio je Mekenzi.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA