Dok kruže priče da ruski vojnici hrle u Belorusiju, ovako Ukrajinci vežbaju na granici

Vojna obuka je uključivala mere za suzbijanje sabotaže i uništavanja nelegalnih oružanih formacija

  • 10

Ukrajinski vojnici izveli su obuku u severnoj zoni operacije u blizini granice sa Belorusijom kako bi proverili spremnost njenih jedinica, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

- Opasnost postoji jer je Republika Belorusija saveznik Ruske Federacije u agresiji na Ukrajinu - rekao je Sergej Naev, komandant Združenih snaga koji je prisustvovao obuci.

Prema zvaničnim informacijama, vojna obuka je uključivala mere za suzbijanje sabotaže i uništavanja nelegalnih oružanih formacija.

U ponedeljak je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da su se on i ruski predsednik Vladimir Putin složili da stvore zajedničke "regionalne trupe“, ali nije ponudio detalje o tome gde i kada bi takva trupa mogla biti raspoređena.

Lukašenkova izjava usledila je posle njegovih ponovljenih tvrdnji da Ukrajina planira napad na Belorusiju.

U više od sedam meseci od ruske invazije na Ukrajinu, nije bilo naznaka da kijevske snage planiraju napad na Belorusiju. Beloruski ministar odbrane Viktor Krenjin je u međuvremenu odbacio aktivno učešće u ratu u Ukrajini.

- Ne želimo da se borimo protiv Litvanaca, Poljaka ili Ukrajinaca - rekao je Krenjin.

Izjave su usledile nakon Lukašenkove najave da će Belorusija ugostiti nekoliko hiljada ruskih vojnika.

Istovremeno, novinar Kyiv Posta Džejson Džej Smart objavio je juče da je iz beloruskih izvora čuo da ruski vojnici stižu u Belorusiju teretnim vozovima i u to velikom broju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA