≫ 

Prizor koji je nezamisliv u vreme ukrajinske krize: Ruski i američki vojnici se rukuju i slikaju zajedno

Pored toga što su se fotografisali zajedno, AFP je preneo da su neki vojnici i razmenili male ambleme koje su nosili na uniformama u znak sećanja na susret

  • 7
Ruski vojni konvoj i američki vojnici naftno polje Sirija Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia

Pre dve godine, kada su ruske i američke patrole naletele jedna na drugu u severoistočnoj Siriji, susret se završio sudarom oklopnog vozila u kojem su povređena četiri američka pripadnika, a Trampova administracija osudila je Ruse kao "neprofesionalne".

Prošle nedelje dve vojske srele su se ponovo na mestu udaljenom oko sat vremena vožnje od lokacije susreta 2020. Ali, umesto neprijateljskih akcija između dve nuklearne sile, susret je ovog puta bio potpuno drugačiji - osmesi, rukovanja i grupno fotografisanje, prenosi Insider.

Neke od fotografija, koje je zabeležio dopisnik AFP-a, prikazuju ruska vozila sa istim znakom "Z", koji je viđen tokom invazije na Ukrajinu.

Ruski vojni konvoj i američki vojnici naftno polje Sirija Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia

SAD i Rusija su podržavale različite strane u Siriji - Kremlj je pružao podršku sirijskom lideru Bašaru Al Asadu, dok je Vašington dao podršku miliciji predvođenoj Kurdima koja se žestoko borila protiv Islamske države i stvorila de fakto autonomni region blizu granice sa Turskom.

SAD i Rusija su se ranije oslanjale na linije dekonfliktnosti kako bi sprečile eskalaciju tenzija.

Ruski vojnici, koji podržavaju ciljeve Asada od 2015, godine, razmešteni su u severoistočnoj Siriji 2019. na zahtev sirijske vlade i saveznika američkih Kurda nakon što je odluka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da povuče neke američke vojnike iz područja, u kojem su od 2014, dovela do invazije Ankare. Turska smatra sirijske kurdske snage bezbednosnom pretnjom, navodeći njihove veze sa separatistima.

Danas je na severoistoku Sirije ostalo nekoliko hiljada američkih trupa, s tim da i Vašington i Moskva sprovode patrole kako bi obeshrabrili svaki dalji napad Turske, članice NATO-a i ruskog partnera.

Ruski vojni konvoj i američki vojnici naftno polje Sirija Foto: Delil SOULEIMAN / AFP / Profimedia

Taj jedinstveni aranžman izgleda prijateljski, uprkos invaziji Kremlja na Ukrajinu, rastućim tenzijama između Vašingtona i Moskve i sve pretećim razgovorima o nuklearnom ratu.

Prema pisanju AFP, najskoriji susrte dogodio se 8. oktobra.

Pored toga što su se fotografisali zajedno, AFP je preneo da su neki vojnici i razmenili male ambleme koje su nosili na uniformama u znak sećanja na susret.

Video: Jeziv snimak obaranja ruskog borbenog aviona Su -34 protivvazdušnom odbranom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    11. oktobar 2022 | 22:14

    Tad je bio Tramp na vlasti i bilo je drugacije i ratovali protiv dzihadista i podanika demonkrata!!!Sve bi bilo drugacije da je Tramp ostao danas ne bi ni bil9 Nato vec Americke vojske koja je patriotsa i koja je za Ameriku a ne za duboku drzvau!!!Molim da se objavi!!!

  • 534

    11. oktobar 2022 | 23:04

    Sudarili se rusi i ameri. Poveđeni samo ameri. Pametnom dovoljno.

  • Sale71🐎

    12. oktobar 2022 | 08:39

    Mozda se opet sretnu na pola nemacke kao nekad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA