Bugarska pokrenula istragu o ruskim optužbama za umešanost u eksploziju na Krimskom mostu

Borisov: Navodi o "bugarskom tragu" neumesni

  • 2
Krimski most eksplozija Krim Foto: Tanjug/AP

Bugarska je pokrenula istragu o tvrdnjama Rusije da je kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu pre nekoliko dana krenuo iz te zemlje.

Istraga, koju vodi bugarska kontraobaveštajna agencija SANS, a po nalogu premijera Galaba Doneva, počela je odmah pošto je Kremlj objavio informaciju.

Specijalna služba takođe je o tome obavestila i bugarsko tužilaštvo, prenosi Euractiv.com.

- Nacionalna bezbednosna državna agencija (SANS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova proveravaju informacije - rekao je portparol vlade Anton Kutev.

Šef ruskog Istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je na sastanku sa predsednikom Vladimirom Putinom u nedelju da je kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu krenuo iz Bugarske a zatim se kretao rutom preko Gruzije, Jermenije, Severne Osetije i regiona Krasnodar.

Portparol Evropske komisije Petar Stano odbacio je navode Bastrikina kao netačne.

- Mi nikako ne možemo da znamo šta se dogodilo u subotu na mostu, ni šta je dovelo do eksplozije - rekao je Stano izražavajuči sumnje u kredibilnost ruskih istraga, preneli su bugarski mediji.

Bivši premijer i lider GERB-a Bojko Borisov koji je pobedio na nedavnim izborima i pokušava da formira vladu, prokomentarisao je da su navodi o "bugarskom tragu" neumesni rekavši da ne postoji mogućnost da je eksploziv bio natovaren u kamion u Bugarskoj jer bi bilo nemoguće da pređe granicu.

- Da sam ja na mestu ruskih službi, više bih se interesovao za to gde je kamion natovaren eksplozivom i šta je bio razlog eksplozije. To je važno - rekao je Borisov.

Bugarska vlada poručila je da neće dozvoliti da se ime te zemlje ni na koji način dovede u vezu sa "terorističkim aktivnostima".

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki🐒

    12. oktobar 2022 | 12:37

    Sta je bratkovi uplasili ste se

  • Sharac

    12. oktobar 2022 | 15:40

    Eksploziv je spusten na kamion u pokretu putem kvadrikoptera a navodjen je signalnim uredjajem na samom kamionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA