≫ 

Jedan tihi potez SAD na Mediteranu može da stavi pritisak na Rusiju: Nisu svi u NATO srećni zbog toga

Odluka SAD o ukidanju embarga dolazi usred šireg globalnog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, ali bi takođe mogla da podstakne dugotrajne tenzije između dva najbliža saveznika SAD

  • 7
Kipar, protesti Uktajina Foto: Tanjug/AP

SAD su u septembru podigle svoj dugogodišnji embargo na oružje Kipru, dozvolivši ostrvskoj zemlji da već od oktobra kupi ili dobije američko oružje.

Embargo je uveden 1987. godine da se ograniči količina naoružanja na ostrvu kao podrška naporima za ponovno ujedinjenje Republike Kipar i regiona pod turskom okupacijom na severnom delu ostrva.

SAD su delimično ukinule embargo 2020, a odluka da ga sada ukine u potpunosti odražava promenu geopolotičke situacije u istočnom Sredozemlju i znak smanjenog ruskog uticaja u regionu.

Povećanje saradnje

Ukidanje embarga rezultat je kulminacije nedavnih koraka kako bi se ojačali odnosi između SAD i Kipra.

- Ovo je značajna odluka koja odražava rastući strateški odnos između dve zemlje, uključujući i oblast bezbednosti - rekao je predsednik Kipra Nikos Anastasijadis.

Kipar tradicionalno ima bliske odnose sa Moskvom, koja je bila veliki snabdevač oružja Nikoziji. Ostrvo se takođe smatra utočištem za ilegalna ruska sredstva. U 2019. godini, Kipar je bio primalac ili posrednik za oko 50 posto ruskih investicija širom sveta, prema Carnegie Endowment for International Piece.

Međutim, tokom proteklih godina, vlada Kipra se više približila SAD.

Kongres je 2019. godine usvojio Zakon o bezbednosnom i energetskom partnerstvu istočnog Mediterana kako bi povećao energetsku saradnju između SAD i Kipra, Izraela i Grčke. Tri istočno mediteranske zemlje nastavljaju da imaju bliske trilateralne odnose o regionalnoj energetici i bezbednosnim pitanjima.

Američka vlada je 2020. delimično ukinula embargo kako bi dozvolila izvoz nesmrtonosnih vojnih artikala na Kipar i započela obuku kiparskih snaga. Usledile su česte vežbe jedinica specijalne operacije SAD i njihovih kiparskih kolega.

Pentagon je 1. oktobra saopštio da će se Kipar pridružiti programu državnog partnerstva američke Nacionalne garde, koji ima za cilj povećanje bezbednosne saradnje između američkih i stranih snaga.

Strateška lokacija

Pored pogleda na istočni Mediteran, lokacija Kipra dozvoljava i pristup Severnoj Africi, Levantu i maloj Aziji.

Kada je ostrvo dobilo nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1960, Britanci su zadržali suverenu kontrolu nad tamošnjom teritorijom, uključujući dve vojne baze koje služe kao čvorišta za operacije i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Nakon ruskog napada na Ukrajinu 24. februara ove godine, Nikozija je zabranila brojnim ruskim ratnim brodovima ulazak u njihove luke, ukinuvši sporazum iz 2015. kojim je Rusiji odobren pristup tim lukama radi dopunjavanja. Nakon delimičnog ukidanja embarga 2020, SAD su pozvale Kipar da zabrani ulazak u luke ruskim brodovima, kako bi obezbedila dalje ustupke, što je dovelo do diplomatskog spora između Vašingtona i Moskve.

Gubljenje pristupa Kipru nateraće ruske ratne brodove da odu negde drugde kako bi nastavili sa svojiim operacijama u regionu. Moskva ima luku u Siriji, koju proširuje.

Limasol, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Bliži odnosi sa SAD takođe će omogućiti Kipru da pošalje svoje vojno oružje ruske proizvodnje Ukrajini u zamenu za novo američko oružje.

Kipar ima 82 T-80U tenka, 43 BMP-3 borbena vozila pešadije i brojne sisteme protivvazdušne odbrane, pored ostale opreme ruske proizvodnje. Analitičari kažu da bi njihovo slanje Ukrajini ojačalo odbranu Kijeva i dalje razdvojilo Nikoziju i Moskvu.

Anastasijadis je u četvrtak rekao da njegova zemlja ne planira da pošalje svoje oružje Ukrajini, ali je ostavio otvorenom opciju zamene svog naoružanja za novo oružje.

- Polovina Kipra je okupirana. Potrebna nam je odbrana, a bez nje ne možemo da preživimo - rekao je on novinarima, prenosi Insider.

Međutim, Anastasijadis je dodao da ako neka druga zemlja "želi da zameni naše naoružanje savremenim i jednako moćnim, stvarajući time odlučujuću silu odvraćanja, onda je to drugo pitanje".

Spor među saveznicima

Odluka SAD o ukidanju embarga dolazi usred šireg globalnog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, ali bi takođe mogla da podstakne dugotrajne tenzije između dva najbliža saveznika SAD.

Kipar je jedna od mnogih tačaka spora između Grčke i Turske, čiji su pogoršani odnosi zabrinuli druge članice NATO-a. Ostrvo je etnički podeljeno između grčko-kiparske zajednice, koja je u većini i manje tursko-kiparske.

Turska je izvršila invaziju na ostrvo 1974, a Turska Republika Severni Kipar, koju samo Ankara zvanično priznaje, sada ima de fakto kontrolu nad otprilike jednom trećinom ostrva i domaćin je skoro 40.000 turskih vojnika.

Međunarodno priznata vlada u Nikoziji ima kontrolu nad oko dve trećine ostrva. Brojni napori za ponovno ujedinjenje ostrva su propali.

Atina je pozdravila odluku SAD o ukidanju embarga.

Grčki ministar odbrane Nikolaos Panagiotopoulos nazvao je Grčku i Kipar "braćom" u "novoj, veoma složenoj geopolitičkoj eri", a rekao je da bi ukidanje embarga moglo da otvori put za prodaju oružja i američku infrastrukturu, uključujući pomorsku bazu, na Kipru.

Turska je snažno osudila odluku i pozvala SAD da je ponovo razmotri. Ministarstvo spoljnih poslova Turske reklo je da bi ukidanje embarga moglo "dodatno da ojača nepopustljivost kiparskih Grka i negativno utiče na napore da se ponovo reši pitanje Kipra".

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je odluku "neobjašnjivom u smislu sadržaja i vremena" i rekao je da će Ankara pojačati svoje vojno prisustvo na ostrvu.

Erdogan je rekao da će taj potez SAD izazvati "trku u naoružanju na ostrvu" i "da će biti preduzete sve mere predostrožnosti za bezbednost kiparskih Turaka".

Međutim, ukidanje embarga možda neće potrajati. Američko zakonodavstvo zahteva od američkog predsednika da svake godine sertifikuje Kongresu da Kipar nastavlja da sarađuje na sprovođenju finansijskih propisa i da "preduzima neophodne korake da se ruskim vojnim brodovima uskrati pristup lukama", saopštio je Stejt department.

Video: Ukrajinski policajci puškama oborili dron kamikazu i sprečili da udari u zgradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    19. oktobar 2022 | 07:28

    Америка се неће смирити док гобални рат не започне. Само тако могу да се извуку из кризе а позавађали су православни свијет између себе тако да ће им то лако да иде... ПС НАТО је фашистичка и нацистичка организација која мора нестати јер пријети опстанку људи ...

  • Miki

    19. oktobar 2022 | 07:31

    Uvek isti scenario SAD.Tutnu oruzije i huskaju a posle zaposdnu teritoriju.

  • Raša

    19. oktobar 2022 | 07:30

    Na svakom ćošku planete Amerika otvoreno ratuje protiv Rusije ,njihova manijakalna želja da budu kauboj broj jedan na planeti je sve više izražena.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA