≫ 

Odlazak Liz Tras gura Veliku Britaniju dublje u haos

Mnoštvo konzervativnih poslanika pozvalo ju je da ode, a Tras je na kraju danas popustila pod pritiskom

  • 1
Liz Tras Britanska premijerka Liz Tras / Foto: Tanjug/AP

Odlazak Liz Tras sa mesta premijera osigurava novu borbu za moć unutar vladajuće Konzervativne partije, koja je izgubila podršku javnosti u protekloj godini i koja je sada zbacila Borisa Džonsona i Liz Tras u roku od samo nekoliko meseci.

Mnoštvo konzervativnih poslanika pozvalo ju je da ode, a Tras je na kraju danas popustila pod pritiskom.

Velika Britanija se sada suočava sa izgledom da treći, drugačiji lider, stupi na dužnost od poslednjih opštih izbora, što je scenario bez presedana u modernom mirnodopskom vremenu koji će dovesti do ozbiljnih pitanja o mandatu vlade i povećati sve veću buku za novim glasanjem.

To je spektakularan "pad iz milosti" za stranku koja je odnela ubedljivu pobedu pod Džonsonom na izborima u decembru 2019. godine, koji su dobijeni na obećanju tadašnjeg lidera da će ispuniti Bregzit.

Uskoro će se održati novo takmičenje za liderstvo po ubrzanom rasporedu, a Tras je rekla da će novi lider biti izabran u roku od nedelju dana.

Oni koji bi mogli da budu u trci su Riši Sunak, bivši kancelar koji je izgubio od Liz Tras tokom letnje trke; Peni Mordant, vođa Komons-a koja je bila druga u nadmetanju za vođstvo iza Sunaka sve dok ih Tras nije pretekla oboje u poslednjem krugu glasanja i Džeremi Hant, aktuelni ministar finansija kome se Tras obratila nakon što je otpustila Kvartenga u petak.

I potencijalni povratak Borisa Džonsona u politiku fronta nije isključen, s tim što su neki od Džonsonovih saveznika u Komons-u tvrdili poslednjih nedelja da je potez da se on ukloni bila greška.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA