Kako je propao mandat Liz Tras kao britanske premijerke: Ovo su ključni momenti njene kratke vladavine

Liz Tras je bila na mestu premijera Velike Britanije 44 dana

  • 0
Politika 1 Liz Tras Foto: Profimedia/PA Images/Daniel Leal

Kada je uzela ključeve od Dauning strita broj 10 nakon političke propasti Borisa Džonsona, Liz Tras je obećala da će "prebroditi oluju" britanske ekonomske krize. Nešto više od šest nedelja kasnije, progutao ju je uragan koji je sama stvorila.

Bio je to ponižavajući kraj katastrofalnog premijerskog mandata obeleženog neuspešnom ekonomskom politikom i duboko podeljenom vladajućom strankom, piše CNN.

Kako je došlo do ovoga? Ovde navodimo najzanimljivije detalje mandata britanske premijerke sa najkraćim stažem.

5. septembar: Tras preuzima mandat

Liz Tras je 5. septembra proglašena pobednikom izbora za vođstvo Konzervativne stranke nakon što je njen prethodnik Boris Džonson bio primoran da podnese ostavku nakon niza etičkih skandala.

Predznaci nisu dobri. Zemlja se suočava sa narušenom ekonomijom, rastućom krizom troškova života i zdravstvenom službom koja se raspada. Tras, koja je bila ministar spoljnih poslova u Džonsonovoj vladi, takođe se suočava sa ogromnim diplomatskim izazovima u suočavanju sa ruskim ratom protiv Ukrajine.

Liz Tras Foto: Tanjug/AP

U svom prvom govoru kao premijera u Dauning stritu 6. septembra, ona je poručila zemlji da "zajedno možemo da prebrodimo oluju".

Ona kaže da su njeni prioriteti uključivali rešavanje rastućih cena energije, poboljšanje energetske bezbednosti u Velikoj Britaniji i popravljanje Nacionalne zdravstvene službe.

8. septembar: Kraljica Elizabeta II umire

Samo dva dana nakon što je Tras postala premijerka, kraljica Elizabeta II umrla je u 96. godini, a zemlja tada ulazi u period nacionalne žalosti.

Tras odaje počast kraljici kao simbolu stabilnosti koja je vladala kroz krize, tragedije, političke skandale, pandemije i recesije.

- Kraljica Elizabeta II bila je stena na kojoj je izgrađena moderna Britanija. Naša zemlja je porasla i cvetala pod njenom vladavinom - rekla je nova premijerka.

Period žalosti daje Liz Tras prostor za disanje, priliku da se odmori od maratonske liderske kampanje koja je trajala veći deo leta.

Postoji i nada da će ovaj trenutak inspirisati novi, objedinjujući pristup političkoj debati, bez obzira na ličnu politiku ljudi.

23. septembar: Katastrofalni "mini-budžet"

To je prvi veliki potez Liz Tras kao premijerke. Njen ministar finansija i najbliži prijatelj u politici, Kvasi Kvarteng, otkriva sveobuhvatan plan za izvlačenje zemlje iz recesije, koji uključuje niz smanjenja poreza koji će se finansirati većim zaduživanjem vlade.

Plan je ogromna kocka - najveće smanjenje poreza u poslednjih 50 godina, bez jasnog plana kako ih platiti. Kancelarija za budžetsku odgovornost obično revidira velike fiskalne izveštaje u Velikoj Britaniji. Ali Kvarteng kaže da nije bilo vremena za takvu reviziju – potez koji šokira finansijska tržišta i tera funtu u pad.

Premijerka je kasnije branila kontroverzno smanjenje poreza svoje vlade govoerći da smanjenjem poreza njena vlada "podstiče preduzeća da investiraju, a mi takođe pomažemo običnim ljudima sa njihovim porezima".

Cene obveznica kasnije padaju, povećavajući troškove zaduživanja, izazivajući haos na tržištu hipoteka i gurajući penzione fondove na ivicu nesolventnosti.

14. oktobar: Tras otpušta Kvartenga

Ekonomska previranja i izgledi za veće hipotekarne stope primoravaju Tras da se vrati ključnim komponentama svog finansijskog plana.

Nakon što je odbacila svoj plan da smanji najveću stopu poreza na dohodak, ona otpušta Kvartenga u oktobru u očajničkom pokušaju da spase svoju poziciju.

- Bilo je ispravno, suočivši se sa problemima koje smo imali, što sam delovala odlučno da osiguram ekonomsku stabilnost - kaže Tras.

U pismu objavljenom na Tviteru, Kvarteng kaže da je pristao da se povuče po nalogu Trasove.

Ona je imenovala bivšeg ministra spoljnih poslova Džeremija Hanta za Kvartengovu zamenu, čime je postao četvrti britanski ministar finansija za nešto više od tri meseca.

17. oktobar: Hant odbacuje fiskalni plan Liz Tras

Samo tri dana od početka posla, Hant kaže da će ukinuti "skoro sve" poreske mere koje je najavio njegov prethodnik, u pokušaju da smiri uplašena tržišta i vrati kredibilitet vlade.

Predloženo smanjenje osnovne stope poreza na dohodak od aprila 2023. odlaže se "na neodređeno vreme". I dok vlada kaže da će i dalje garantovati cene energije za domaćinstva i preduzeća tokom ove zime, neće se obavezati da će ograničiti cene posle sledećeg proleća.

Jeremy Hunt, Džeremi Hant, britanski ministar finansija Foto: Tanjug/AP

Ovi potezi predstavljaju uništavanje vodećeg "plana rasta" Liz Tras i ostavljaju je u opasnoj političkoj poziciji.

Dok investitori podržavaju novi Hantov plan, opoziciona Laburistička partija nije umirena.

19. oktobar: Ključni saveznici napuštaju Kabinet

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman najavila je svoj odlazak iz kabineta Trasove, pošto se pojavljuju tvrdnje o haosu i "maltretiranju" tokom parlamentarnih glasanja istog dana.

Braverman kaže da je dala ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova zbog korišćenja lične adrese e-pošte koja je prekršila ministarska pravila, ali takođe u svom pismu o ostavci pokreće slabo prikrivenu kritiku vođstva Trasove.

- Posao vlade se oslanja na to da ljudi prihvate odgovornost za svoje greške. Pretvarati se da nismo pogrešili, nastaviti kao da svi ne vide da smo ih napravili, i nadati se da će stvari na volšeban način krenuti kako treba nije ozbiljna politika - piše Braverman.

20. oktobar: Tras daje ostavku

Nakon haotičnih šest nedelja u Dauning Stritu, Trasova najavljuje ostavku.

- Priznajem da s obzirom na situaciju ne mogu da izvršim mandat za koji me je izabrala Konzervativna partija - kaže ona.

Trasova kaže da je podnela ostavku kralju, a izbori za rukovodstvo će se održati za nedelju dana. Ona će ostati premijer Velike Britanije dok se ne izabere njen naslednik.

Njen brzi odlazak sa mesta premijera podstiče pozive na prevremene opšte izbore u Britaniji.

- Posle 12 godina neuspeha Torijevaca, Britanci zaslužuju mnogo bolje od ovih rotirajućih vrata haosa - rekao je lider laburista Keir Starmer nakon što je Tras objavila da će podneti ostavku.

- Sada su nam potrebni opšti izbori - dodao je.

Novi izbori, međutim, nisu izvesni pre 2025. godine, čak i dok se Britanija priprema za svog petog lidera u nešto više od šest godina - i svog trećeg od poslednjeg glasanja.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA