Da li Džonson opet može da postane premijer? Šćekić: Britaniju tek očekuje velika kriza

Iako se još uvek suočava sa istragom zbog skandala Partigejt, izgleda da je Džonson zadržao podršku među članovima torijevske stranke, a mediji spekulišu da bi mogao da se vrati u prve političke redove nakon ostavke Liz Tras

  • 0
Boris Džonson Foto: Tanjug/AP

Pre samo nekoliko meseci Boris Džonson je stajao ispred Dauning strita i saopštio da će napustiti mesto premijera Velike Britanije. Ali sada, u neobičnom razvoju događaja, mogao bi da se vrati.

Povlačenje njegove naslednice Liz Tras, koja je u četvrtak objavila da podnosi ostavku posle samo 44 dana na mestu premijerke, ostavilo je mogućnost za potencijalni povratak Džonsona.

Iako se još uvek suočava sa istragom zbog skandala Partigejt, izgleda da je Džonson zadržao podršku među članovima torijevske stranke.

Samo pre nekoliko dana Džonson, koji je bio na mestu premijera nešto više od tri godine, do prošlog meseca, bio je na vrhu ankete među članovima torijevske stranke koji su upitani koga bi najviše voleli da vide na funkciji ako Tras podnese ostavku u narednih nekoliko nedelja.

Džonson je imao 32 posto u anketi YouGov održanoj 17. i 18. oktobra, a u kojoj je učestvovalo 530 članova Konzervativne stranke.

Prema rečima novinara Jakše Šćekića, Džonson ima veoma male šanse da ponovo postane premijer.

- Što se Džonsona tiče, ima veoma male šanse da postane ponovo premijer, jer su mnogi članovi konzervativne stranke pripretili da, ako se to desi, prelaze kod laburista - kaže sagovornik Telegrafa.

Jakša Šćekić Šćekić kaže da Britaniji treba državnik, a ne političar poput Džonsona Foto: Privatna arhiva

Šćekić ističe da je problem što je konzervativna stranka u dubokoj krizi, koju Džonson ne samo da je nije smanjio, nego ju je još povećao.

- Džonson će dobiti 100 glasova podrške da uđe u drugi krug, da li će mu biti dovoljno i da postane premijer rano je reći, ali biće to loše rešenje za Veliku Britaniju kojoj treba državnik, a ne političar poput Džonsona - ističe naš sagovornik.

Na pitanje ko će naslediti Liz Tras, koja je posle 44 dana podnela ostavku, Šćekić ističe da je to skoro nebitno.

- Veliku Britaniju tek očekuje velika kriza koju postojeći kandidati ne mogu da reše - zaključuje Šćekić.

Džejkob Riz-Mog je postao prvi član parlamenta koji je javno pružio podršku bivšem premijeru, napisavši na društvenim mrežama da "podržava Borisa".

Danas je i britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da se neće kandidovati za novog premijera i da naginje ka tome da podrži bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Volas je istakao da će podržati onog kandidata koji pokazuje posvećenost nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti.

- U ovom trenutku naginjem ka Borisu Džonsonu - rekao je odgovarajući na pitanja novinara o tome koga bi podržao.

Drugo takmičenje za lidera stranke za tri meseca počelo je u četvrtak nakon ostavke Liz Tras. Sada se svi pitaju ko bi mogao da je zameni, a spekuliše se da bi Džonson mogao da se vrati u prve političke redove šest nedelja nakon ostavke.

Veruje se da je Džonson na odmoru u Dominikanskoj Republici, ali britanski mediji sugerišu da će se ubrzo vratiti u Veliku Britaniju.

Prema partijskim pravilima za takmičenje za liderstvo, kandidatima je potrebna podrška najmanje 100 torijevskih poslanika do ponedeljka popodne da bi ostali u trci.

To znači da je maksimalni broj ljudi koji mogu da se kandiduju tri. Ako tri kandidata dobiju 100 pobornika, biće glasanje poslanika, a pobednička dvojka će biti predložena članovima stranke.

Ako članovi glasaju između dvoje učesnika, novi lider biće izabran do petka, 28. oktobra.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA