Britanski ministar odbrane: Neću se kandidovati za premijera, naginjem ka Džonsonu

Volas je istakao da će podržati onog kandidata koji pokazuje posvećenost nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti.

  • 0
Ben Volas ministar odbrane Velike Britanije Foto: Tanjug/AP

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je danas da se neće kandidovati za novog premijera, nakon ostavke Liz Tras, i da naginje ka tome da podrži bivšeg premijera Borisa Džonsona.

Dodaje da namerava da se zadrži na mestu ministra odbrane.

- Osećam da najveći doprinos mogu pružiti u sektoru bezbednosti, tako što ću biti ministar odbrane - rekao je Volas novinarima, preneo je Rojters.

Volas je istakao da će podržati onog kandidata koji pokazuje posvećenost nacionalnoj i ekonomskoj bezbednosti.

- U ovom trenutku naginjem ka Borisu Džonsonu - rekao je odgovarajući na pitanja novinara o tome koga bi podržao.

Volas je jedan od retkih ministara čija popularnost raste, u jeku političkih previranja u Velikoj Britaniji, a bio je jedan od favorita kladionica za mesto novog britanskog premijera.

Nekoliko britanskih poslanika, uključujući Džonsona, pokušaće da prikupe podršku u kratkom roku sa ciljem da se pronađe zamena odlazećoj premijerki Liz Tras.

Ona je podnela ostavku u četvrtak posle 44 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kako prenosi AP, Konzervativna stranka će održati ubrzanu trku da nađe njenog zamenika, novog lidera partije, koji će ujedno biti i premijer Velike Britanije kroz nedelju dana.

Bivši ministar finansija Riši Sunak i lider donjeg doma parlamenta Peni Mordont su među favoritima da zamene Tras, zajedno sa Džonsonom, koji je bio prinuđen da podnese ostavku nakon niza skandala koji su potresali britansku vladu u njegovom mandatu.

Džonson, koji je postao poslanik nakon odlaska sa premijerske funkcije, nije još rekao da li će ući u trku za lidera stranke, ali njegovi saradnici u parlamentu rade da mu obezbede podršku.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA