≫ 

Uzimanje fascikle, šaputanje: Snimak otkriva šta se događalo pre nego što je Hu Đintao udaljen sa kongresa

Novi video, koji je snimio kanal Channel News Asia sa sedištem u Singapuru, ne opovrgava službenu tvrdnju da je Hu Đintao bio bolestan, ali isto tako sugeriše da je način na koji je on rukovao dokumentom ispred sebe odigrao veliku ulogu u incidentu

  • 2
Si Đinping, Komunistička partija Kine Foto: Tanjug/AP

Nakon što je prošle sedmice bivši kineski vođa Hu Đintao dramatično udaljen sa zasedanja kongresa Komunističke partije u Pekingu, u javnosti su se pojavili novi snimci koji pokazuju šta se događalo uoči incidenta.

Na snimcima se, naime, vidi kako Li Žanšu, član Politbiroa, koji je sedeo sa Huove leve strane, u jednom trenutku oduzima fasciklu koja je bila ispred Đintaoa i mirno razgovara sa njim. Tu dolazi još jedan čovek sa maskom, sa kojim potom priča predsednik Si Đinping. Veruje se da mu je predsednik izdavao uputstva, a taj čovek kasnije nešto govori Đintaou.

Nije trebalo dugo da se oko svega ovog razviju različite teorije. Neki tvrde kako je to bila namerna igra moći Si Đinpinga koji je hteo da pokaže da je Huova era, koja je bila vođena konsenzusom, definitivno gotova, dok drugi sugerišu da bi razlog za napuštanje kongresa mogao da bude Huovo loše zdravstveno stanje, prenosi BBC.

Kineska službena novinska agencija Xinhua kasnije je na Twitter-u objavila kako je "Hu Đintao bio ispraćen iz komore nakon što se nije osećao dobro", ali osim na spomenutoj društvenoj mreži, ta vest nije bila vidljiva nigde u zemlji, pošto je Twitter u Kini blokiran.

Za to vreme ima onih koji se pitaju da li se u ovom slučaju radilo o namernom "političkom teatru". Za razliku od Hua, za vreme čijeg mandata od 2003. do 2013. godine se Kina otvarala prema svetu, Si sad vodi zemlju koja je sve više izolovana.

Novi video, koji je snimio kanal Channel News Asia sa sedištem u Singapuru, ne opovrgava službenu tvrdnju da je Hu Đintao bio bolestan, ali isto tako sugeriše da je način na koji je on rukovao dokumentom ispred sebe odigrao veliku ulogu u incidentu.

Još je intrigantnija činjenica ta što je Li Žanšu, čini se, nameravao da ustane kako bi pomogao Huu, ali onda ga je Vang Huning, koji je sedeo sa njegove leve strane povukao natrag na mesto. Na snimku se vidi kako Hu nešto govori ravnodušnom predsedniku Siju dok su ga ispraćali iz dvorane, a ostali muškarci koji su sedeli u istom redu nisu se ni okrenuli dok su ga izvodili.

- Nema razloga da stranka direktno ispred gospodina Hua stavi dokument koji on nije smeo da pročita, pogotovo ne na tako visokom sastanku na kojemu su uključene kamere. To je bila zbilja neobična situacija. Niko to ne može objasniti dok ne bude više dokaza o tome što je bilo u dosijeu ili što se govorilo na mestu događaja - kaže Deng Juiven, bivši urednik novina Komunističke partije Study Times.

Ven-ti Sung, predavač na australijskom Nacionalnom univerzitetu, smatra kako je novi snimak i dalje neuverljiv.

- U Kini se sve vrti oko reda, posebno na događajima visokog profila, a posebno u eri Si Đinpinga, gde se sve kontroliše. Huov iznenadan odlazak nedvosmisleno se čini čudnim pa su mnogobrojne glasine zato i opravdane. Ali to ne znači da su nagađanja o čistkama nužno tačne - rekao je on.

Juven pak dodaje kako je ponašanje drugih viših zvaničnika, uključujući i Huovog bivšeg zamenika Vena Jiabaoa - govori puno o Kini predsednika Sija.

- Postojao bi jeziv učinak na zvaničnike koji bi gledali događaje na pozornici. Iako to ne bi ugrozilo Sijevu moć, stvorilo bi psihološki uticaj na te ljude - zaključio je.

Video: Srećan rođendan! Putin iznenadio Si Đinpinga sladoledom, a tu je bio i čaj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA