Svet može da odahne? Putin u govoru spomenuo i upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, Bajden mu ne veruje

U dugačkom govoru u kojem je nekoliko puta napad Zapad, Putin je optužio SAD i njene saveznike da pokušavaju da diktiraju svoje uslove drugim nacijama u "opasnoj, krvavoj i prljavoj" igri dominacije

  • 6
Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin u četvrtak je negirao da ima bilo kakve namere da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, ali je opisao konflikt kao deo navodnih napora Zapada da obezbedi svoju globalnu dominaciju, za koju on tvrdi da je osuđena na propast.

Govoreći na konferenciji u analitičkom centru, Putin je rekao da je besmisleno za Rusiju da napadne Ukrajinu nuklearnim oružjem.

- Ne vidimo potrebu za tim. Nema smisla u tome, ni političkog, ni vojnog - rekao je juče Putin.

On je u govoru na sastanku Valdaji kluba naveo i da "Moskva zna gde Ukrajina priprama prljavu bombu" i odbacio navode da bi Rusija mogla da izvede nuklearni napad.

Govoreći o nuklearnom naoružanju, Putin je rekao da sve dok ono postoji, postoji i opasnost od njegove upotrebe. Ipak, kako je naglasio, ne vidi smisao u nuklearnom udaru na Ukrajinu. Podsetio je da je jedina zemlja koja je u istoriji upotrebila nuklearno oružje protiv nenuklearne zemlje je SAD.

U dugačkom govoru u kojem je nekoliko puta napad Zapad, Putin je optužio SAD i njene saveznike da pokušavaju da diktiraju svoje uslove drugim nacijama u "opasnoj, krvavoj i prljavoj" igri dominacije.

Putin, koji je napao Ukrajinu 24. februara, vidi zapadnu podršku Ukrajini kao deo širih napora Vašingtona i njegovih saveznika da uspostave svoju volju nad drugima u onome što oni zovu svetskim poretkom zasnovanom na pravilima.

Putin je istakao da je svet dostigao prekretnicu, kada "Zapad više nije u stanju da diktira svoju volju čovečanstvu, ali i dalje pokušava da to učini, a većina nacija to više ne želi da toleriše".

Ruski lider je istakao da Rusija nije neprijatelj Zapada ali da će nastaviti da se suprotstavlja navodnom diktatu zapadnih neoliberalnih elita, optužujući ih da pokušavaju da potčine Rusiju.

Bajden ne veruje u Putinove reči

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je skepticizam u vezi sa izjavom njegovog ruskog kolege Vladimira Putina da "nema nameru da koristi nuklearno oružje u Ukrajini".

- Ako nema namere, zašto i dalje govori o tome? Zašto govori o mogućnosti korišćenja taktičkog nuklearnog oružja. Bio je veoma opasan u svom pristupu ovome. On sve ovo može da završi odlaskom iz Ukrajine - rekao je Bajden u intervjuu Newsnation.

Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Putin i drugi ruski zvaničnici su proteklih nekoliko nedelja više puta rekli da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje kako bi zaštitila svoj teritorijalni integritet. Ove izjave na

Zapadu se tumače kao implicitne pretnje da će ovo oružje koristiti za odbranu delova Ukrajine za koje Rusija tvrdi da ih je anektirala.

U intervjuu ranije za CNN, portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da je moguće da Rusija razmatra upotrebu takozvane prljave bombe i traži izgovor da za to okrivi Ukrajinu. Ali je dodao da SAD još uvek nisu videle nikakve znakove da je to bio slučaj.

- Oni često krive druge za ono što oni rade ili što će uraditi. Zbog toga treba to da shvatimo ozbiljno. Takođe mogu da kažem da nismo videli nikakve znakove, čak ni danas, da Rusija planira da upotrebi prljavu bombu ili se priprema za to - rekao je Kirbi.

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    28. oktobar 2022 | 11:33

    A ko veruje Bajdenu? Senilnom

  • Balkan

    29. oktobar 2022 | 22:30

    G. Bajden, G. Putin vas samo podseca da moze da upotrebi nuklearno oruzje, jer se ima u svetu utisak da ste malo zaboravni, pa zato vas cesce podseca da ne zaboravite da takva mogucnost postoji, po gotovo sto je svakom normalnom coveku u svetu jasno da je ovo vas rat protiv Rusije, na zalost na teritoriji Ukrajine, koja je postala kolateralna steta ali to vama ne predstavlja problem, zar ne. Ziveli

  • Čika Velja

    30. oktobar 2022 | 10:38

    Kome Bajden ne veruje? Pa ne zna on ni ko je Putin? Da mu pokažu slike pokazao bi na Bin Ladena!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA