≫ 

Od zatvorenika do predsednika: Kako je svet reagovao na pobedu Da Silve, novog-starog lidera Brazila

Pored rastućeg siromaštva u Brazilu i problema sa kriminalom, životna sredina i kontinuirana degradacija Amazonije, postali su veliko pitanje izbora. U roku od nekoliko minuta nakon što je objavljena njegova pobeda, Lula je obećao da će smanjiti krčenje šuma na nulu

  • 0
Luiz Inacio Lula da Silva Brazil Luis Injasio Lula da Silva Foto: Tanjug/AP

U svom prvom govoru kao izabrani predsednik Brazila, Luis Injasio Lula da Silva obećao je da će ujediniti podeljenu zemlju i zaustaviti krčenje Amazonije.

Dok je veteran levičar slavio svoju tesnu pobedu nad rivalom desničarom Žairom Bolsonarom, raširio je ruke za međunarodnu saradnju kako bi se sačuvala amazonska prašuma i obećao je da će krčenje šuma biti smanjeno na nulu.

Njegovu pobedu pozdravili su svetski lideri i konzervativci.

Britanski premijer Riši Sunak čestitao je Silvi i napisao je na Tviteru da se raduje budućoj saradnji sa njim.

Američki predsednik Džo Bajden čestitao je Silvi na "fer i kredibilnim izborima".

- Radujem se što ćemo raditi zajedno narednih meseci i godina kako bismo nastavili kooperaciju između naše dve države - dodao je Bajden.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da pobeda Silve otvara novu stranicu istorije Brazila i obećao je da će dve nacije "obnoviti veze prijateljstva" i udružiti snage kako bi se suočili sa "mnogim zajedničkim izazovima između njihovih zemalja".

Frenk Bainimarama, premijer Fidžija i aktivista za životnu sredinu, rekao je da su Amazonija "pluća planete" i pozdravio je njegovo obećanje za prestanjak krčenja šuma.

Kanadski premijer Džastin Trudo takođe je ukazao na životnu sredinu dok je čestitao Silvi.

Rekao je da se raduje što će raditi na tome da ojačaju partnerstvo između njihovih zemalja, da nađu rešenje za Kanađane i Brazilce i da imaju zajedničke prioritete - kao što je zaštita sredine.

Neki stručnjaci kažu da sudbina Amazonije zavisi od rezultata izbora u Brazilu.

Odlazeći predsednik Žair Bolsonaro optužen je da je nadgledao novu eru krčenja šuma za koju većina veruje da je nestala.

Uklonio je mnoge zaštite životne sredine za prašumu, što je dovelo do brzog rastućeg krčenja šuma i mnogih šumskih požara - i do udvostručenja emisije CO2 u 2019. i 2020. godini.

Desničar iz Brazila poziva na vojni udar

Ali Aleksandar, desničarski aktivista koji je organizovao miting "Zaustavi krađu" malo pre napada na Kapitol, sada pokreće raspravu o puču u Brazilu, pozivajući brazilsku vojsku da interveniše u izbornom porazu Trampovog saveznika Žaira Bolsonara.

- Izađite na ulice, braćo Brazila. Vojska u pripravnosti. Mirno i patriotski - napisao je Aleksandar na aplikaciji TruthSocial u nedelju uveče.

Aleksandar je pozvao na "reviziju" predsedničkih izbora u Brazilu i vojsku da "hapsi sve loše momke sa obe strane", ponavljajući retoriku o poricanju izbora koju su poslednjih godina širili teoretičari zavere MAGA.

Pre nego što je trka završena, pojavile su se sumnje da bi Bolsonaro mogao da tvrdi da su izbori pokradeni ako bude izgubio - kao što su bivši predsednik Donald Tramp i njegove pristalice uradili u SAD.

Bolsonaro je ranije rekao novinarima da je izborni proces u Brazilu bio "neuravnotežen" protiv njega, dok je njegov sin Flavio Bolsonaro nazvao poraženog predsednika žrtvom "najveće izborne prevare ikada viđene", navodi Guardian.

Ko je novi-stari predsednik Brazila?

Luis Injasio Lula da Silva prvi put je 2002. godine izabran za predsednika Brazila, a drugi mandat je osvojio na izborima oktobra 2006. godine. Nadimak Lula je dobio od svoga imena Luis, koji je 1982. godine zakonski dodao svome imenu. Pod ovim nadimkom je poznat u Brazilu i širom sveta.

Rođen je kao sedmo od osmoro dece siromašne radničke porodice iz savezne države Pernambuko. Naučio je da piše sa 10 godina i napustio je školu posle četiri razreda.

Počeo je da radi sa 12 godina kao čistač cipela i ulični prodavac. Promenio je više poslova i postao blizak levičarskom sindikalnom pokretu.

Godine 1975. postao je predsednik sindikata metalaca u okolini Sao Paoula.

Grupa intelektualaca i sindikalnih radnika, uključujući Lulu, 10. februara 1980. godine osnovala je Radničku partiju.

To je bila levičarska stranka osnovana u uslovima vojne diktature.

Lula je 1986. godine izabran za poslanika u Nacionalnom kongresu.

Godine 1990. odlučio je da se više ne kandiduje za poslanika, već da radi na širenju partije i da se kandiduje na predsedničkim izborima, što je pokušao već 1989. godine.

Pre uspeha na predsedničkim izborima 2002. godine, Lula je bio levičar koji je zagovarao drastičnu reformu brazilskog društva.

Od dolaska na vlast njegov politički program je bio mnogo umereniji i pragmatičniji, što je razočaralo neke od njegovih saboraca.

Njegovi najvažniji socijalni programi su program iskorenjivanja gladi i finansijska pomoć za porodice koje školuju i vakcinišu svoju decu.

Za vreme prvog Da Silvinog mandata, broj siromašnih u Brazilu je smanjen za 27,7 odsto.

Do pre tri godine, Da Silva je služio 12-godišnju kaznu zatvora zbog korupcije. Izgledalo je da mu je politička karijera gotova, međutim, pušten je iz zatvora 2019. nakon što je sud odlučio da je sudija koji je predsedao suđenjem bio pristrasan.

Povratak na vlast Da Silva može da zahvali ne samo svojoj borbenosti i populističkom šarmu, već i sve većoj zabrinutosti građana zbog širenja nejednakosti, što je dovelo do novog talasa uspona levičara na vlast u Latinskoj Americi poslednjih godina.

Da Silva je uspešno iskoristio čežnju Brazilaca za prosperitetnijim danima svojeg predsedništva, kada je zemlja, do tada 13, postala sedma najveća privreda sveta i kada su, kako je često isticao u predizbornoj kampanji, prosečni ljudi sebi mogli da priušte govedinu.

Međutim, gotovo svi se slažu da će Da Silvi biti teško da ponovi svoje ranije uspehe, jer se politička i privredna situacija dramatično promenila.

Brazilski rast u prva dva Da Silvina mandata podsticala je rastuća globalna potražnja za proizvodima kao što su soja i gvožđe, kao i otkriće najvećih rezervi nafte u istoriji zemlje.

Zemlja danas, kao i dobar deo ostatka sveta, pokušava da se izvuče iz privrednog ponora nakon pandemije boreći se sa inflacijom i rastućim cenama goriva.

Da Silva će morati da vodi zemlju koja nikada nije bila dublje podeljena.

Od njegovog suđenja za korupciju i opoziva njegove naslednice Dilme Rusef, polarizacija je pustila dublje korene.

Levica okrivljuje desnicu da manipuliše pravosuđem, a Bolsonarove pristalice optužile su Da Silvu da je lopov koji planira da ukrade izbore.

Video: Napravio pompeznu paradu uz vojsku i policiju, ali jedan konj je bio dovoljan za šou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA