≫ 

Prekid neprijateljstva posle dve godine sukoba: Primirje sukobljenih strana u Etiopiji

Sporazum između vlade Etiopije i snaga Tigraja trebalo bi da omogući nastavak humanitarne pomoći

  • 0
Primirje između regiona Tigraj i vlade Etiopije Foto: Tanjug/AP

Sukobljene strane u regionu Tigraj na severu Etiopije dogovorile su prekid neprijateljstva, što predstavlja veliki iskorak nakon dve godine rata u kojem je ubijeno na hiljade ljudi, raseljeno je više miliona građana, a stotine hiljada suočava se sa glađu.

Sporazum između vlade Etiopije i snaga Tigraja trebalo bi da omogući nastavak humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, humanitarna pomoć u hrani potrebna je za skoro 90 odsto stanovnika u Tigraju,  a trećina dece pati od neuhranjenosti, prenosi BBC.

Bivši predsednik Nigerije Olesegun Obasanjo koji je posredovao u dogovoru postignutom posle jednonedeljnih razgovora u Južnoj Africi, rekao je da to predstavlja samo početak mirovnog procesa. Pohvalio je proces kao afričko rešenje afričkog problema.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je ovaj prvi korak rekavši da se nada da će on doneti olakšanje milionima Etiopljana koji su propatili tokom konflikta.

Rat između regionalnih snaga Tigraja i savezne etiopske vojske i njezinih saveznika, početo je u decembru 2020. godine.

Video: Avion se srušio u Etiopiji, 157 ljudi poginulo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA