Ukrajinci neće slaviti Božić kad i Rusi? Sve glasniji zahtevi da se pomeri na 25. decembar, oglasila se crkva

Na sastanku sinoda u oktobru i nakon zahteva, Kijevska mitropolija je saopštila da parohije mogu da održe punu versku službu 25. decembra ako žele

  • 57
Ukrajina Božić Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Vekovima su Ukrajinci slavili Božić prema julijanskom kalendaru 7. januara. Međutim, nakon invazije ruskog predsednika Vladimira Putina u februaru ove godine, pravoslavna crkva Ukrajine po prvi put dozvoljava svojim vernicima da slave Božić 25. decembra, udaljavajući se od Rusije ka zapadu.

Pitanje kada slaviti Božić je predmet dugogodišnje debate u Ukrajini.

Crkva je tradicionalno slavila Božić 7. januara, u isto vreme kad i moskovska patrijaršija, koja se nije usprotivila ratu u Ukrajini. Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, istaknuti je Putinov pristalica i rekao je da će ruski vojnici, koji budu ubijeni, biti očišćeni od svih grehova.

U Ukrajini je 2017. godine 25. decembar postao državni praznik. Pravoslavna crkva u zemlji je ranije dozvolila da se izgovaraju molitve na taj datum.

Na sastanku sinoda u oktobru i nakon zahteva, Kijevska mitropolija je saopštila da parohije mogu da održe punu versku službu 25. decembra ako žele. Odluka se odnosi na oko 7.000 crkava širom zemlje.

U intervjuu za Guardian, portparol crkve, arhiepiskop Jevstratij Zorija rekao je da će biti prikupljeni podaci da bi se videlo koliko je vernika prisustvovalo bogosluženjima 25. decembra, koji ove godine pada u nedelju.

- Ne želimo nikoga da prisiljavamo. Razumemo da to ništa ne rešava. Ja ću lično odlučiti šta da radim nakon razgovora sa svojim parohijanima. Bolje je da se ovaj proces promoviše polako i uspešno - rekao je on.

Pre početka sukoba 24. februara, trećina parohijana želela je da pređe na "zapadni Božić", dodao je on. Arhiepiskop shvata da je sada podrška još više porasla.

Od 2019. godine 1.600 parohija pristupilo je pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je donedavno bila lojalna Moskovskoj patrijaršiji. Sada se udaljila od patrijarha Kirila, a oko polovine eparhija ga više ne pominje u molitvama.

Vladimir Putin Kiril i Putin tokom proslave Uskrsa ove godine Foto: Tanjug/AP

Dve crkve nose slična imena. Prethodnik predsednika Volodimira Zelenskog, Petro Porošenko, pokušao je da primora Ukrajinsku pravoslavnu crkvu da se pravno preimenuje u Rusku pravoslavnu crkvu u Ukrajini.

Pokušaj je propao nakon što se proruska stranka Opozicioni blok - sada zabranjena - žalila ustavnom sudu. Zorija je rekao da pravoslavna crkva Ukrajine podržava državnost, nezavisnost, suverenitet i demokratiju Ukrajine.

Potez da se pređe na 25. decembar je deo većeg nacionalnog procesa demontaže simbola Rusije, Sovjetskog Saveza i komunizma, koji je započeo 2014. kada je Putin anektirao Krim i pokrenuo promoskovsku pobunu u istočnom regionu Donbasa, piše Guardian.

Lenjinove statue su srušene, a ministarstvo kulture Ukrajine je osnovalo stručni savet da odluči šta da se radi sa drugim sovjetskim spomenicima i ulicama koje nose imena ruskih kulturnih ličnosti, poput Puškina i Tolstoja.

- Mi to ne zovemo derusifikacija. Reč je o suočavanju sa posledicama ruskog totalitarizma - rekao je prošle nedelje ministar kulture Oleksandr Tkačenko.

On je dodao da su imali brojne sastanke i da će lokalno mišljenje biti uzeto u obzir, istakavši da bi neki spomenici mogli da budu prebačeni u parkove ili muzeje.

U Odesi su aktivisti spomenik Katarini Velikoj polili crvenom farbom i dodali joj omču.

Taras Pšenični, profesor crkvene istorije na kijevskom Univerzitetu Taras Ševčenko, rekao je da su njegovi studenti spontano pokrenuli temu Božića i da se zalažu za njegovo pomeranje na 25. decembar.

Međutim, dodao je da stariji ljudi, uključujući i njegove roditelje, nerado žele da pređu na gregorijanski model. On je dodao da će ove godine njegova porodica, uključujući i njegovog sina (6) slaviti oba datuma.

U 16. i 17. veku neki ukrajinski unijatski biskupi pokušali su da pređu na gregorijanski datum, koji su usvojile Poljska i druge evropske katoličke zemlje. Bili su neuspešni.

U to vreme Ukrajina je bila deo Poljsko-litvanske zajednice. Zadržao se julijanski kalendar, po kojem se Nova godina slavi 14. januara.

Između 1914. i 1916. godine, dok je besneo Prvi svetski rat, eparhija u zapadnom gradu Ivano-Frankovsku uvela je datum 25. decembar. Promena je naišla na otpor tradicionalista, inteligencije i moćne Ruske pravoslavne crkve.

Nakon ruske revolucije, boljševici su prešli na gregorijanski kalendar u građanske svrhe, ali je moskovska patrijaršija nastavila po starom.

- Tradicija može da bude progresivna ili regresivna. Moramo da se odvojimo od ruske kulture i tradicije, drže nas kao taoce. To mora da bude urađeno pažljivo, ali mora da se uradi.

Rusija koristi svoje pravoslavne parohije na ukrajinskoj teritoriji kao ideološko oružje - rekao je Pšenični.

On je dodao da je patrijarh Kiril bio povezan sa KGB-om i modernom ruskom špijunskom agencijom FSB, koja je "spretna propagandna organizacija".

Video: Putin: Sledi jak odgovor na ukrajinsku terorističku akciju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    8. novembar 2022 | 10:41

    Nemate svoje ja, nego slusate tude da.

  • Бонвиван

    8. novembar 2022 | 10:46

    То је само корак...ако већ није и учињен да се дефинитивно разиђу са православљем!! "Срећан" вам пут "браћо" Украјинци сада макар не морате да се претварати!!

  • A. P

    8. novembar 2022 | 10:37

    Toje ono vero neverno, jadni kad menjate datum.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA