≫ 

Preživeo moždani udar, uvek nosi šorts i ističe se u masi: Tramp pokrenuo političku karijeru zvezde demokrata

Ključno mesto u Senatu demokratama je doneo Džon Feterman iz Pensilvanije, koji je pobedio Trampovu TV zvezdu

  • 1
John Fetterman Džon Feterman Pensilvanija Foto: Tanjug/AP

Jedan od najvećih pobednika američkih međuizbora održanih u utorak je sigurno Džon Feterman, demokrata iz Pensilvanije, koji je stranačkim kolegama doneo ključno mesto u Senatu. Mediji pišu da je njegovu politički karijeru pokrenuo bivši predsednik SAD Donald Tramp.

U danima nakon predsedničkih izbora 2020. godine, Tramp je tvrdio da je došlo do široke izborne prevare, uključujući i u Pensilvaniji, gde je Feterman bio zamenik guvernera.

Feterman se sa tim nije složio.

- Predsednik se ne razlikuje od bilo kog drugog slučajnog internet trola - rekao je demokrata u intervjuu za MSNBC, u komentaru koji je oduševio Trampove protivnike u SAD i šire.

Kada je Tramp kasnije rekao da će tužiti Pensilvaniju zbog navodne prevare birača, za koju nije pružio dokaze, Fetermanov odgovor je bio jasan.

- Predsednik može da tuži sendvič sa šunkom - rekao je.

Dok su Amerikanci sedeli ispred televizora i čekali rezultate predsedničkih izbora, Bajden je proglašen pobednikom četiri dana nakon izbora, nakon što su države, uključujući i Pensilvaniju, izbrojale glasove. Fetermanovo televizijsko ismevanje Trampovih sve nepostojanijih tvrdnji donelo mu je nacionalni profil, koji će kanalisati u svoju kampanju za Senat.

Ono što mu je takođe pomoglo jeste što je lako uočljiv. Sa više od dva metra visine, stalno obučen u šorts i duksericu, tetovirani, ćelavi Feterman se lako izdvaja u masi.

Njegov izgled i njegovo iskustvo kao dugogodišnjeg gradonačelnika malog gradića čelika u Pensilvaniji, Bradeka, takođe se uklapaju u njegovu javnu ličnost: demokrata sa plavim okovratnicima, neko ko je čvrst, bez gluposti, koga smatraju običnim momkom.

Feterman je doneo tu auru i popularnost u svoju kandidaturu u Senatu, a na predizborima demokrata 53-godišnjak je vodio u anketama za 20% skoro tokom cele trke, pošto je njegov progresivan stav o povećanju minimalne plate, prava na abortus, zdravstvenu zaštitu i marihuanu dobio široku podršku.

Čini se da je sve bilo savršeno do 13. maja, kada je Feterman doživeo moždani udar. Lekari su mu uklonili krvni ugrušak iz mozga i ugradili pejsmejker, a Feterman je pobedio na predizborima demokrata, u odsustvu, četiri dana kasnije, ali je bio dug oporavak.

Feterman je rekao da je "skoro umro" od moždanog udara i mesecima se držao podalje od kampanje, pre nego što je nastavio sa ograničenim pojavljivanjem u javnosti u avgustu.

Međutim, i dalje je imao poteškoća sa govorom i sa shvatanjem govora drugih.

U debati sa Mehmetom Ozom, republikanskim kandidatom poznatim kao Doktor Oz, u oktobru, ispred kandidata su postavljena dva ekrana, na kojima su bile transkripcije pitanja moderatora i Ozovih odgovora.

- Ponekad ću čuti stvari na način koji nije savršeno jasan. Zato koristim titlove kako bih mogao da vidim šta govorite - rekao je Feterman tokom intervjua za NBC u oktobru.

- I s vremena na vreme promašiću koju reč. Ili ću ponekad možda spojiti dve reči. Ali sve dok imam natpise, mogu da razumem tačno šta se pita - rekao je on.

Fetermanovo pojavljivanje u debati, u kojoj se mučio da opovrgne Ozove stavove, zabrinulo je demokrate, a ankete su se pooštrile u danima pre glasanja.

Tokom debate rekao je da "govore i o slonu u sobi".

- Imao sam moždani udar. Nikada mi nije dozvolio da to zaboravim - rekao je on.

Feterman je mislio na Oza, čija je kampanja pokrenula neprijatne napade, a jedna pomoćnica Oza, Rejčel Trip, tvrdi da Feterman možda ne bi imao moždani udar da je "ikad u životu jeo povrće".

Fetermanov imidž zemaljskog heroja radničke klase omogućio mu je da se pozicionira kao suprotnost Ozovoj elitističkoj, bogatoj atmosferi i da se dopadne širokom spektru Pensilvanaca, iako istina nije tako jednostavna.

Demokrata je magistrirao na Harvardu, i priznao je da je odrastao u "udobnom" okruženju koje je omogućilo uspešno poslovanje njegovog oca. Feterman je rekao da je primao finansijsku pomoć od svojih roditelja skoro svih svojih 13 godina na mestu gradonačelnikaBradeka - posao mu je donosio samo 150 dolara mesečno - sve dok nije postao zamenik guvernera Pensilvanije 2019.

Feterman je odlučio da se ne useli u vilu zamenika guvernera kada je izabran, već je ostao u Bradeku, gde živi, kako je često govorio gomili na mitinzima, preko puta čeličane. Njegova strast prema gradu vidljiva je na njegovoj desnoj podlaktici, gde devet tetovaža označava datume kada su ljudi ubijeni u Bradeku dok je bio gradonačelnik.

Pošto je najveći deo svoje političke karijere proveo zadužen za grad od 2.000 ljudi, Feterman će sada predstavljati populaciju Pensilvanije od skoro 13 miliona. Dok je govorio publici u ranim jutarnjim satima u sredu, izgledalo je kao izazov za koji je spreman.

- Ova kampanja je oduvek bila o borbi za svakog ko je ikada bio oboren, a koji se vratio. Ova trka je za budućnost svake zajednice širom Pensilvanije, za svaki mali grad ili osobu koja se ikada osećala ostavljenom. Kladimo se na narod Pensilvanije i nikada nas niste izneverili - rekao je Feterman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA