• 0
 ≫ 

Kina oborila rekord: Teretnoj svemirskoj letelici trebalo samo dva sata do kosmosa

 ≫ 

Kina je oborila rekord

  • 0
Kineska svemirska letelica

Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Teretna svemirska letelica Šendžou 5 se bez problema spojila sa kineskom svemirskom stanicom za samo dva sata nakon što je lansirana sa lansirne lokacije Venčang u južnokineskoj provinciji Hainan. To je novi rekord u brzini sletanja u svemirsku stanicu, prenosi kineski Global tajms.

Sa ultrabrzim sletanjem, teretna svemirska letelica Šendžou 5 oborila je rekord ruskog svemirskog broda Sojuz MS-17 sa posadom. Ruskom brodu sa posadom trebalo je tri sata i tri minuta od lansiranja do spajanja sa Međunarodnom svemirskom stanicom 14. oktobra 2020. godine.

Serija teretnih svemirskih letelica Šendžou svedok je brzog razvoja kineske tehnologije. Istraživanje svemira treba da bude zajednički projekat koji uključuje čitavu međunarodnu zajednicu, poručile su ranije kineske vlasti.

Za Šendžou 1 je spajanje sa svemirskom laboratorijom trajalo dva dana, a usvajajući autonomnu i brzu tehnologiju sastajanja i sletanja, sledeća letelica je uspela da se spoji sa modulom kineske svemirske stanice za osam sati, 2021. godine.

Nakon toga, Kina je dodatno smanjila vreme za isporuku letelice Šendžou na šest i po sati.

Pang Đihao, astronomski stručnjak iz Pekinga, rekao je za Global tajms da je samo Rusija ranije izvodila tako ultrabrzo sastajanje, a sada je Kina to, ne samo uradila, već je to učinila još brže.

- Kraće vreme od lansiranja do sletanja bi uštedelo više resursa utrošenih u tom procesu, a kada se primeni na svemirske letelice sa posadom, omogućiće još brže dostizanje svemira kao odgovor na vanredne situacije - rekao je Pang.

Kina je uspješno lansirala teretni svemirski brod Šendžou 5 preko rakete nosača Long marč 7 sa lansirnog mesta na jugu zemlje, čime je obeležena prva misija lansiranja nakon završetka montaže u obliku slova T prve stalne kineske svemirske stanice.

U teretu su se nalazili hrana, lekovi ali i seme biljaka.

Šendžou 5 je teretna svemirska letelica sa trenutno najsnažnijom transportnom sposobnošću na svetu, a takođe je i najsvestranija letelica te vrste u smislu mogućnosti podrške u orbiti.

Ona je zadužena za obavljanje zadataka uključujući snabdevanje, podržavanje rada svemirske stanice u orbiti, sprovođenje eksperimenata i implementaciju dopunjavanja tereta i goriva za svemirsku stanicu, saznaje Global tajms.

Letelica može da transportuje zalihe teške oko pet tona koje se isporučuju na kinesku svemirsku stanicu "Tiangong", što uključuje hranu, medicinske materijale i druge potrepštine poput rezervnih delova, dodatnog pogonskog goriva...

Takođe, nosi seme biljaka teško oko jednog kilograma, pokrivajući niz useva kao što su pirinač, pšenica i kukuruz koji bi se koristili u eksperimentima za sejanje u svemir. Oni će kasnije biti vraćeni na Zemlju sa svemirskim brodom sa ljudskom posadom, a zatim će biti, prema najavama kineske Akademije za svemirska istraživanja, kultivisani na Zemlji pre nego što budu stavljeni na tržište.

Osim toga, još tri eksperimentalna tereta stižu do svemirske stanice među kojima su i gorivne ćelije (koje proizvode energiju) kako bi se istraživale njihove performanse u drugačijem okruženju.

- Takva istraživanja i studije pružiće čvrstu podršku razvoju kineskih misija sa ljudskom posadom u budućnosti - navode u Akademiji.

Kina planira da završi izgradnju svemirske stanice "Tijangong" i stavi je u funkciju do kraja godine.

Video: Rusija lansirala vojni satelit u svemir

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA