≫ 

Kinezima prekipelo zbog nulte kovid strategije: Napravili haos u Guangdžou, prevrnuli policijski auto

Već nekoliko noći, žitelji se sukobljavaju sa službenicima za sprovođenje prevencije kovida 19

  • 0
Kina, kovid, korona virus Foto: Tanjug/AP

Stanovnici grada Guangdžou na jugu Kine pobegli su iz obaveznog karantina i sukobili se sa policijom, gnevni zbog dugotrajnih strogih mera radi suzbijanja  korona virusa.

Do sukoba je došlo nakon najvećeg talasa kovida od početka pandemije u Guangžou gde je žiteljima zabranjen izlazak iz kuće, prenosi BBC.

Zbog loših ekonomskih pokazatalja, kineska nulta kovid politika nailazi na veliko protivljenje građana.

U ovoj oblasti živi mnogo siromašnih radnika koji putuju na posao. Oni se žale da nisu plaćeni ako se ne pojave na poslu, da vlada nestašica hrane, kao i da su cene skočile u okolnostima kada se primenjuju stroge mere kontrole zbog kovida 19.

Već nekoliko noći, žitelji se sukobljavaju sa službenicima za sprovođenje prevencije kovida, a onda je u ponedeljak noć bes žitelja eksplodirao na ulicama Guangdžoua u čin masovnog prkosa.

Ponovo su nepotvrđenee glasine odigrale ulogu, piše BBC. Proširile su se priče da kompanije za testiranje lažiraju rezultate PCR testova kako bi bi veštački povećale broj infekcija i tako zaradile više novca.

Na severu zemlje, glasine o koronavirusu takođe izazivaju tenzije.

Zvaničnici provincije Hebei najavili su da će u gradu Šiđadžuang biti prekinuto masovno testiranje. Ali, to je dovelo do spekulacija da će građani biti iskorišćeni kao zamorćići da vide šta će se desiti ako se virusu dozvoli da se širi. Vesti o tome šire se na društvenim mrežama.

Video: Dramatičan snimak iz Šangaja: Ceo kvart u blokadi zbog jednog slučaja korone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA