≫ 

Rusija i SAD se složile oko toga ko je lansirao raketu koja je pala na Poljsku?

Dok Moskva negira da ima veze sa incidentom u Poljskoj, Bajden je rekao da je "malo verovatno" da je projektil stigao iz Rusije

  • 16

Čini se da su se SAD i Rusija nezavisno složile da je projektil koji je pogodio poljsko selo u utorak, ubivši dvoje ljudi, bio deo ukrajinske protivvazdušne odbrane koja je pokušavala da odbrani ruski raketni napad na Ukrajinu.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da su eksperti identifikovali fragmente raketa na snimcima sa mesta eksplozije u Poljskoj i navode da su "identifikovani kao elementi ukrajinskog S-300".

Ministarstvo je dodalo da nije gađalo nigde u krugu od 35 km od ukrajinsko-poljske granice.

"Izjave raznih ukrajinskih izvora i stranih zvaničnika o navodnom padanju "ruskih projektila" u selo Prževodovo namerna su provokacija sa ciljem eskalacije situacije", dodaje rusko ministarstvo.

Reuters, sa druge strane, citira izvor iz NATO-a, koji kaže da je u odvojenom događaju, američki predsednik Džo Bajden rekao saveznicima NATO-a da je projektil ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Telegraf ovu tvrdnju nije mogao nezavisno da potvrdi.

Ranije danas je Bajden rekao da je "malo verovatno" da je projektil koji je ubio dvoje ljudi u Poljskoj, došao iz Rusije.

"Sudeći po trajektorijama, malo je verovatno da je ispaljen iz Rusije", rekao je Bajden o udaru na Poljsku, ali je upozorio da je potrebno još istrage.

Međutim, još uvek ne postoje zvanične potvrde odakle je raketa lansirana, dok je Poljska sinoć rekla da se radi o projektilu ruske proizvodnje.

Američki zvaničnici su ranije danas za AP rekli da preliminarna procena sugeriše da su projektil, koji je pao na Poljsku, ispalile ukrajinske snage na nadolazeću rusku raketu.

Prema rečima jednog od njih, raketa je završila u Poljskoj nakon što je ispaljena na baraž ruskih raketa u napadu na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Rusija je negirala da ima veze sa incidentom u Poljskoj.

Video: Kako izgleda okolina mesta jutro nakon što su pale rakete na Poljsku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rina

    16. novembar 2022 | 11:32

    Ako je tako onda zelenski i dalje priča bajke.

  • Problem

    16. novembar 2022 | 11:31

    Nece bre niko dodatne probleme. Peru ruke svi. A Poljaci jbg.... koleteralna steta....

  • Ohoo

    16. novembar 2022 | 11:38

    Sad ce nato po clanu 5 da skrka Ukrajinu. (Kad bi se gadjali tramvajima)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA