Razbijene kriminalne mreže zbog prevara s hranom: Zarađivali na pokvarenom mesu i lažnom piću

Najviše je zaplenjeno alkoholnih pića, žitarica i njihovih proizvoda, mahunarki, dodataka ishrani, šećera i slatkih proizvoda, mesa

  • 0

U policijskoj akciji širom Evropske unije od decembra 2021. do maja ove godine zaplenjeno je 15 miliona litara lažnog pića, uključujući alkohol i vino, kao i gotovo 27.000 lažnih prehrambenih proizvoda, saopštio je Evropol.

Operacije protiv prevara s hranom u 26 zemalja usmerene su na kriminalne mreže koje mogu ozbiljno naštetiti zdravlju i sigurnosti potrošača.

Od pokvarene tune do lažne votke s metil-alkoholom i falsifikovanim vitaminima, ilegalna hrana i piće ozbiljna su pretnja građanima EU-a koji često nisu svesni da konzumiraju otrovne proizvode. Kako bi otkrila kriminalne aktivnosti, nacionalna su tela sprovela provere u carinskim zonama, na pijacama i onlajn marketima, kao i u celom lancu snabdevanja hranom.

Operativne akcije usmerene su na prevare s plodovima mora, a sprovedene su i ciljane akcije na alkohol i vino, prenosi Jutarnji list.

Kao rezultat višemesečne akcije zaplenjeno je 26.800 tona nedozvoljenih proizvoda, 15 miliona litara alkoholnih pića, oko 74.000 čekova, izdato je 80 poternica, pravosuđu je prijavljeno 137 osoba, pokrenuto je 175 krivičnih i 2.078 upravnih postupaka i razbijeno je osam kriminalnih mreža.

Najviše je zaplenjeno alkoholnih pića, žitarica i njihovih proizvoda, mahunarki, dodataka ishrani, šećera i slatkih proizvoda, mesa i mesnih prerađevina, riba i plodova mora, mlečnih proizvoda i proizvoda od peradi.

Zemlje koje su učestvovale u akciji su Austrija, Belgija, Bugarska, Kolumbija, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Litvanija, Luksemburg, Crna Gora, Holandija, Norveška, Portugalija, Rumunija, Slovenija, Španija, Sjedinjene Države.

Video: Uhapšeno 28 lica zbog krijumčarenja 6,1 tone kokaina: Akcija crnogorske policije Florida 1

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA