≫ 

Kako je konflikt Izraela i Palestine stigao i do Katara, iako nijedna zemlja ne učestvuje na takmičenju

Navijači su primećeni na stadionima kako mašu zastavama Palestine, dok su izraelski novinari na meti napada arapskih navijača

  • 2
Palestina zastave Svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022. Foto: Tanjug/AP

Bila je to neistražena teritorija za izraelskog novinara. Lutajući ulicama Dohe pre početka Svetskog prvenstva u fudbalu, naleteo je na muškarca iz Katara, sa tradicionalnom maramom na glavi i beloj haljini i zamolio ga za intervju.

"Koji kanal?", pitao je stanovnik Katara. Novinar je odgovorio da je sa Kana, izraelske televizije. Sagovornik je iznenađeno upitao "Odakle", a novinar mu je rekao "Iz Izraela". Delić sekunde kasnije, intervju je bio završen.

Razmena je rikošetirala oko društvenih medija, odražavajući najnoviju političku tačku na prvom Svetskom prvenstvu u arapskom svetu - nema veze što se ni izraelske ni palestinske reprezentacije ne takmiče na turniru.

Kontroverze su pratile Izraelce i Palestince koji su se slivali u Dohu, otkrivajući koliko je ukorenjen i emotivan njihov nasilni sukob star vekovima, uključujući izraelsku okupaciju zemalja koje Palestinci žele za buduću državu.

Palestinci su podelili snimak susreta između muškarca iz Dohe i izraelskog novinara, zajedno sa durgim snimcima na kojima se Palestinci i ljudi iz Katara besno suprotstavljaju novinarima uživo na televiziji. Na to gledaju kao na dokaz da, uprkos tome što je Katar dozvolio Izraelcima da direkto lete u Dohu i dobiju konzularnu podršku po prvi put u istoriji, konzervativni muslimanski emirat nema nameru da se priklanja Izraelu.

Novinar izraelskog sportskog kanala 13, Tal Šorer, rekao je da su ga Palestinci i drugi arapski navijači gurali, vređali i napadali tokom njegovih izveštaja uživo sa turnira.

"Ubijate bebe!", vikali su arapski fanovi kada je naleteo na njih tokom izveštavanja sa terena ove nedelje.

Zvaničnici u Kataru, sa njihovom istorijom javne podrške Palestincima, insistirali su na tome da je njihovo privremeno otvaranje za Izraelce bilo isključivo u skladu sa zahtevima FIFA - ne korak ka normalizaciji odnosa kao što su Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati uradili 2020. Katar je upozorio da bi porast nasilja u okupiranoj Zapadnoj obali ili Pojasu Gaze poremetio angažnam.

Palestina zastave Svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022. Foto: Tanjug/AP

Diplomate su rekle da se očekuju hiljade fudbalskih fanova iz Izraela u Dohi, uključujući oko 10 direktnih letova planiranih sledećeg meseca.

Mnogi izraelski navijači se čude intrigantnoj novini boravka u zemlji koja nema diplomatske odnose sa Izraelom. Bezbednosno orijentisani građani primećuju kako se osećaju sigurno.

"Moja porodica i prijatelji mislili su da će biti opasno, ali je dobro. Ne idem okolo i govorim ljudima, ali mislim da nikoga nije briga da li si Izraelac ili Jevrejin. Svi misle samo na fudbal", rekao je Eli Agami koji živi u blizini Tel Aviva.

Šest izraelskih diplomata otvorilo je radnju u kancelariji turističke agencije u Dohi, spremni da odgovore na velike i male krize. Kako bi ograničilo potencijalne probleme, Ministarstvo spoljnih poslova pokrenulo je kampanju pozivajući Izraelce da se pritaje.

"Želimo da izbegnemo bilo kakve nesuglasice sa drugim navijačima i lokalnim vlastima", rekao je Alon Lavi, član delegacije, navodeći legije navijača iz Irana, Saudijske Arabije i drugih zemalja koje su ili neprijateljske ili mrzovoljene prema Izraelu koje sada preplavljuju Katar. "Želimo da podsetimo Izraelce - ne morate da gurate svoje prste u oči drugih ljudi", rekao je on.

Glavni izraelski kanali imaju dozvolu da prenose utakmice iz Dohe, obezbeđujući gledaocima neprestano pokrivanje mečeva. Ali za razliku od drugih velikih stranih mreža smeštenih u centru Dohe, Izraelci lutaju okolo bez zvaničnog studija.

Palestina zastave Svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022. Foto: Tanjug/AP

Šorer je rekao da, dok su razgovori sa zvaničnicima Katara uglavnom prijatni, ulice su druga priča. Rekao je da savetuje Izraelce da sakriju svoje svoje jevrejske kape i Davidove zvezde da ne bi izazvali neprijateljstvo.

Fanovi Palestine iz arapskog sveta bili su na ulicama Dohe ove nedelje sa zastavama Palestine, neki su primećeni i na mečevima reprezentacija.

Grupa mladih Palestinaca koji žive u Dohi uzvikivala je "Oslobodite Palestinu" dok su marširali istorijskom marketom u gradu u nedelju.

Kada je FIFA objavila direktne letove sa međunarodnog aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu za Dohu, katarske vlasti su obećale da će se putni aranžman odnositi i na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali i u Gazi, koja je već 15 godina pod teškom izraelsko-egipatskom blokadom, otkako je Hamas preuzeo kontrolu tamo.

Ali nekoliko dana nakon početka prvenstva, stalo je nejasno kako će zvaničnici to sprovesti.

Visoki izraelski diplomata Lior Hajat rekao je da svi palestinski navijači koji žele da odlete sa izraelskog aerodroma moraju da dobiju odobrenje izraelskog obezbeđenja za odlazak i povratak - što je često naporan i nepredvidiv proces.

"Potrajaće neko vreme", priznao je.

Palestinski navijači koji su prešli dug put rekli su da smatraju da je njihovo prisustvo na najvećem svetskom sportskom događaju služilo političkoj svrsi.

Video: Brazilac o rezultatima utakmice Srbija - Brazil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok27

    24. novembar 2022 | 22:31

    Logicno,ono sto rade Palestincima svakome normalnom bi smetalo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA