Papa: Ukrajina da bude "dalekovida" kako bi obezbedila mir

Papa je napisao otvoreno pismo povodom obeležavanja devet meseci od ruskog napada u Ukrajini

  • 1
Papa Franja

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski lideri će morati da budu dalekovidi da bi obezbedili mir, izjavio je danas papa Franja, sugerišući da bi Kijev morao da učini ustupke kako bi okončao rat sa Rusijom.

Papa je ranije ovog meseca pozvao na prekid vatre kako bi se sprečio rizik od eskalacije sukoba, preneo je Rojters.

U otvorenom pismu koje je objavljeno danas povodom obeležavanja devet meseci od ruskog napada, papa Franja je istakao snagu Ukrajinaca u suočavanju sa napadom.

Svet je prepoznao hrabar i snažan narod, narod koji pati i moli se, plače i bori se, opire se i nada se: plemenit i mučenički narod, napisao je papa i dodao da se moli za ukrajinske lidere.

"Oni imaju dužnost da upravljaju zemljom u tragičnim vremenima i da donose dalekovide odluke za mir i razvoj ekonomije tokom uništavanja toliko vitalne infrastrukture",naveo je papa.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je prošle sedmice da je Ukrajina spremna za mir, ali samo pod njenim uslovima na osnovu kojih će biti obnovljena celokupna okupirana teritorija.

U intervjuu objavljenom prošle sedmice papa Franja je kazao da je Vatikan spreman da učini sve što je moguće da posreduje i stavi tačku na rat.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA