• 0

Nemačka vlada brani pravo na lakši dolazak do državljanstva: "Svako ko ovde radi treba da bude deo zemlje"

Vlada je saopštila da želi da podstakne imigraciju i obuku kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom stručnjaka koji opterećuje najveću evropsku ekonomiju u vreme slabljenja rasta i kada sve starije stanovništvo vrši pritisak na javni penzioni sistem

  • 0
Posao u Nemačkoj pasoš

Foto: Shutterstock

Nemačka vlada je juče branila plan da se ljudima olakša podnošenje zahteva za državljanstvo, suprotstavljajući se pritužbama unutar vladajuće koalicije i opozicije da bi to moglo da podstakne ilegalnu imigraciju.

Vlada je saopštila da želi da podstakne imigraciju i obuku kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom stručnjaka koji opterećuje najveću evropsku ekonomiju u vreme slabljenja rasta i kada sve starije stanovništvo vrši pritisak na javni penzioni sistem, preneo je Rojters.

"Svako ko ovde živi i radi na stalnoj osnovi, takođe bi trebalo da bude u mogućnosti da glasa i bude biran, trebalo bi da bude deo naše zemlje sa svim pravima i obavezama koje to prate", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na forumu za imigraciju, koji je prenosila nemačka televizija.

"I to bi trebalo da bude potpuno nezavisno od porekla, boje kože ili verske pripadnosti", kazao je on.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer iz redova Šolcovih socijaldemokrata (SPD) iznela je planove za smanjenje maksimalnog broja godina koje osoba mora da čeka pre nego što postane državljanin - sa osam na pet, i ukidanje ograničenja za dvojno državljanstvo.

Poznavanje nemačkog jezika za sticanje državljanstva, takođe, bi bili olakšano za pripadnike takozvane "gastarbajterske" generacije, od kojih su mnogi Turci, koji su došli u Nemačku 1950-ih i 1960-ih kao radnici migranti.

Olaf Šolc

Olaf Šolc / Foto: Tanjug/AP

Šolc je rekao da će Nemačka, oponašajući politiku u drugim zemljama, uvesti "transparentan, nebirokratski" sistem imigracionih bodova kako bi omogućila strancima koji imaju odgovarajuće kvalifikacije da se prijave za posao.

On je kazao i da će biti omogućeno lakše studiranje ili sticanje kvalifikacija u Nemačkoj.

Šolc je branio i pravo imigranata da imaju dvojno državljanstvo, tvrdeći da pripadnost i identitet nisu nulta suma.

Kabinet će u sredu raspravljati o nacrtu zakona, rekao je Šolc, nakon čega on mora da bude predstavljen poslanicima u Bundestagu - donjem domu parlamenta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok