Nehumani uslovi i kašnjenje plata: Koliko je stranih radnika umrlo u Kataru tokom priprema za SP?

U novembru ove godine, vladin zvaničnik rekao je za CNN da su registrovana tri smrtna slučaja u vezi sa radom na stadijumima za Svetsko prvenstvo, i 37 smrtnih slučajeva, koji nisu povezani sa radom

  • 1
Katar Doha Foto: Tanjug/AP

Šef Svetskog prvenstva Hasan Al-Tavadi rekao je da je između 400 i 500 stranih radnika umrlo od posldica rada na projektima povezanim sa turnirom - što je veći broj nego što su katarski zvaničnici ranije naveli.

U intervjuu sa Pirsom Morganom, koji je emitovan na TalkTV, Al-Tavadi je upitan o broju poginulih stranih radnika kao rezultat rada obavljenog za potrebe turnira i rekao: "Procena je oko 400, između 400 i 500".

"Nemam tačan broj, o tome se i dalje raspravlja. I jedna smrt je previše. Mislim da se svake godine zdravstveni i bezbednosni standardi na lokacijama poboljšavaju, barem na našim lokacijama za Svetsko prvenstvo, za one za koje smo mi odgovorni, definitivno", rekao je Al-Tavadi, prenosi CNN.

U novembru ove godine, vladin zvaničnik rekao je za CNN da su registrovana tri smrtna slučaja u vezi sa radom na stadijumima za Svetsko prvenstvo, i 37 smrtnih slučajeva, koji nisu povezani sa radom.

Te brojke je u utorak ponovio portparol katarskog Vrhovnog komiteta za isporuku i nasleđe.

"Posebni citati u vezi sa brojkama odnose se na nacionalnu statistiku koja pokriva period 2014-2020 za sve smrtne slučajeve u vezi sa radom (414) širom zemlje u Kataru, pokrivajući sve sektore i nacionalnosti", navodi se u saopštenju.

Guardian je, pak, prošle godine izvestio da je 6.500 radnika migranata iz Južne Azije umrlo u Kataru od kada je ta zemlja dobila pravo da organizuje Svetsko prvenstvo 2010. godine, od kojih je većina imala niske plate, bili su izloženi opasnim uslovima na radu, koji se često obavljao po ekstremnim vrućinama.

Izveštaj nije povezao svih 6.500 smrtnih slučajeva sa infrastrukturnim projektima Svetskog kupa i CNN ga nije nezavisno potvrdio.

Međutim, prošle godine je Al-Tavadi, čovek koji je zadužen za glavne pripreme u Kataru, osporavao cifre i govorio da su cifre koje je izneo Guardian "senzacionalne" i da dovode u zabludu, te da izveštaju tog medija "fali kontekst".

Zvaničnik katarske vlade prošlog meseca je rekao za CNN da je "broj od 6.500 predstavlja broj svih smrtnih slučajeva stranih radnika u zemlji u periodu od 10 godina i pripisuje ga Svetskom prvenstvu".

"Ovo nije tačno i zanemaruje sve druge uzroke smrti, uključujući bolest, starost i saobraćajne nesreće. Takođe ne prepoznaje da je samo 20% stranih radnika u Kataru zaposleno na gradilištima", naveo je zvaničnik..

Prema podacima Amnesty International, staani radnici predstavljaju 90 odsto ukupne radne snage u Kataru.

Otkako je Kataru odobreno da organizuje Svetsko prvenstvo mnogi strani radnici suočili su se sa kašnjenjem, pa čak i neisplaćivanjem ličnog dohotka, prisilnim radom, višesatnim radom po ekstremnim vremenskim uslovima, ali i sa zastrašivanjem i nemogućnošću da daju otkaz zbog državnog sistema sponzorstva, navode organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Upitan da su zdravstveni i bezbednosni standardi bili dovoljno dobri na početku projekta, Al-Tavadi je rekao da smatra da "generalno sama potreba za reformom rada nalaže da poboljšanja moraju da se dese".

"Samo da budemo jasni, ovo je bilo nešto što je prepoznato još pre. Poboljšanja koja su se desila nisu zbog Svetskog prvenstva. To su poboljšanja za koja smo znali da moramo da uradimo zbog naših vrednosti”, istakao je Al-Tavadi.

On kaže da je Svetsko prvenstvo samo poslužilo da se promene ubrzaju.

"To je izazvalo mnogo ovih inicijativa ne samo u smislu poboljšanja zakonodavstva, već i u pogledu njegove primene. I tu smo došli do pozicije u kojoj naši najvatreniji kritičari danas smatraju da smo reper u regionu", istakao je on.

Među promenama je i značajna izmena sistema Kafala, koja kompanijama i privatnim građanima daje kontrolu nad zapošljavanjem i imigracionim statusom radnika-migranata.

Uoči Svetskog prvenstva, koje je počelo ranije ovog meseca i završava se 18. decembra, Katar je podigao sedam novih stadiona, izgradio nove hotele i proširio aerodrom, železničku mrežu i autoputeve u zemlji.

Video: Od fudbalera sa ulice do Mundijala: Brat otkriva priču Filipa Kostića: Filip Kostić Moj put u Katar

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA