Preokret u slučaju ubistva 4 studenta u Ajdahu: Policajce zbunjuje jedna stvar, i dalje bez osumnjičenih

Četiri studenta, Itan Čepin (20), Kejli Gonkalves (21), Ksana Kernodl (20) i Medison Mogen (21), pronađeni su izbodeni na smrt u kući van kampusa, što je potreslo grad koji nije zabeležio nijedno ubistvo od 2015. godine

  • 0
Idaho Ajdaho studenti ubistvo Foto: Tanjug/AP

Dok je juče odata počast studentima Univerziteta Ajdaho ubijenih 13. novembra, zvaničnici su razjasnili dodatne detalje u svojoj istrazi kako bi pronašli krivca odgovornog za njihovu smrt.

Vlasti u fakultetskom gradu Moskvi, gde su studenti pronađeni, ranije su saopštile da sumnjaju da su ubistva rezultat ciljanog napada. Međutim, nove informacije iz grada Moskve u sredu pominju raniju "pogrešnu komunikaciju" sa tužilaštvom okruga Latah, u kojem se navodi da su napadač ili napadači "posebno pogledali ovu kuću" i da je "jedan ili više stanara nesumnjivo bilo meta".

"Detektivi trenutno ne znaju da li su kuća ili bilo koji stanari bili posebno ciljani, ali nastavljaju sa istragom", navodi se u saopštenju grada. CNN se obratio Komunikacionom timu moskovske policije i Tužilaštvu okruga Latah za pojašnjenje.

Četiri studenta, Itan Čepin (20), Kejli Gonkalves (21), Ksana Kernodl (20) i Medison Mogen (21), pronađeni su izbodeni na smrt u kući van kampusa, što je potreslo grad koji nije zabeležio nijedno ubistvo od 2015. godine.

Dana 15. novembra, dva dana nakon što je otkrivena njihova smrt, moskovska policija je u saopštenju navela da zvaničnici "ne veruju da postoji stalna pretnja za članove zajednice. Dokazi ukazuju da je ovo bio ciljani napad".

Ipak, sledećeg dana, policijski zvaničnici su zatražili od javnosti da bude na oprezu i da im pomogne u informacijama.

"Ne možemo reći da nema pretnje za zajednicu", rekao je šef moskovske policije Džejms Fraj. Kako je istraga napredovala, vlasti su javno tvrdile da su ubistva bila ciljani incident.

Više lokalnih, državnih i saveznih agencija za sprovođenje zakona i dalje radi na utvrđivanju ko je odgovoran za ubistva. Obavljeno je najmanje 150 intervjua i primljeno je više od 1.000 dojava javnosti, kaže policija.

Nijedan osumnjičeni nije identifikovan, a oružje ubistva - za koje se veruje da je nož sa fiksnom oštricom - nije pronađeno. Vlasti su saopštile da ne isključuju mogućnost da više od jedne osobe bude umešano u ubode nožem.

Bdenje za ubijene studente u kampusu

Univerzitetska zajednica okupila se da bi odala počast životima četvoro studenata u sredu. Školski zvaničnici i tri od četiri porodice govorile su o tome kako će njih četvoro nedostajati nakon njihove iznenadne smrti.

"Okolnosti koje nas dovode ovde večeras užasne su", rekla je Stejsi Čepin, majka Itana Čepina.

"Najteži deo - ne možemo da promenimo ishod", dodala je.

Medison Mogen i Kejli Gonkalves su bile prijateljice od 6. razreda, rekao je Stiv Gonkalves.

Ben Mogen, otac Medison Mogen, podelio je uspomene na njenu ljubav prema živoj muzici, njenu napornu radnu etiku i koliko mu je značajno što je mogla da doživi ljubav sa svojim dečkom.

Sati pre napada

Od otkrića napada, istražitelji su napravili hronologiju poslednjeg poznatog boravišta četiri učenika.

U noći ubistava, Gonkalves i Mogen bile su u sportskom baru, a Čepin i Kernodl su viđeni na zabavi.

Istražitelji veruju da su se sve četiri žrtve vratile u kuću do 2 sata ujutru u noći kada su izbodeni nožem. Dvojica preživelih cimera su takođe izašlate noći, saopštila je policija, i vratila se u kuću do 1 sat posle ponoći.

Policija je prvobitno rekla da su se Gonkalves i Mogen vratile kući do 01:45, ali su kasnije ažurirali vremensku liniju, rekavši da digitalni dokazi pokazuju da se par vratio u 1:56 posle posete kamionu sa hranom.

Sledećeg jutra, dvoje preživelih cimera "pozvalo je prijatelje jer su verovali da se jedna od žrtava na drugom spratu onesvestila i da se nije budila", navodi policija u saopštenju. Neko je pozvao hitnu iz kuće u 11:58 preko telefona jednog od preživelih cimera.

Kada je policija stigla, zatekla je dve žrtve na drugom spratu i dve žrtve na trećem spratu. Nije bilo tragova nasilnog ulaska ili oštećenja, saopštila je policija.

Istražitelji ne veruju da su dvoje preživelih cimera umešani u smrt.

Mrtvozornik je utvrdio da su četiri žrtve izbodene više puta i da su verovatno spavale kada su napadi počeli. Neki od učenika su imali odbrambene rane, kaže mrtvozornik okruga Latah.

Video: Ubistvo u gej klubu u Oslu: Dvoje ljudi izgubilo život, 14 ranjeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA