• 1

Bugarska optužena za upucavanje dečaka na granici: Kruži snimak na kom je ranjen u grudi, Vlada negira krivicu

Iako se na snimku ne vidi tačno ko je pucao, zna se da je osim migranata na granici bilo i bugarskih policajaca

  • 1
Migranti izbeglice granica Turska Bugarska

Foto: Tanjug/AP

Bugarska policija optužena je da je pucala na mladića iz Sirije, koji je na granici sa Turskom pokušao da se domogne teritorije EU.

Internetom je počeo da kruži i snimak na kom se navodno vidi kako je migrant pogođen bojevom municijom. Na snimku koji je navodno nastao 3. oktobra vidi se kako 19- godišnji Abdulah El Rastum pada na zemlju, nakon što ga je metak pogodio u šaku i grudi.

On tvrdi da su ga pogodili bugarski graničari nakon što su njega i njegovu grupu uhvatili dok su pokušavali da pređu granicu, a zatim su ih vratili nazad u Tursku.

"Odjednom se pojavilo zeleno vozilo u kom su bila dva policajca. Išli su ka nama i samo su počeli da pucaju u vazduh. Prvo su pucali u vazduh, a onda su počeli da pucaju na zemlju tačno ispred nas. Nismo se tada uplašili. Kada smo ih pitali zašto su to uradili, počeli su da pucaju direktno u mene", ispričao je kasnije mladić.

Mladić je zatim dodao da je način na koji su pucali u njega izgledao kao da namerno žele da pucaju u njega.

Bugarska je članica EU i nada se da će uskoro konačno postati deo Šengena.

Migranti bacali kamenje

Mladić iz Sirije tvrdi da je svađa sa graničarima počela jer su se oni ženama koje su bile u grupi obratili na neprikladan način. Na snimcima koji su snimljeni mobilnim telefonom vidi se kako grupa migranata sa turske strane kamenicama gađa žicu na granici i psuje. U jednom trenutku se začuo i pucanj.

Iako se na snimku ne vidi tačno ko je pucao, zna se da je osim migranata na granici bilo i bugarskih policajaca. Ceo snimak analizirao je i audio forenzičar Stiven Bek.

On je otkrio da je u pitanju pucanj iz oružja manjeg kalibra i da je ispaljen u pravcu osobe koja je snimala pomenuti video.

Na osnovu pomenutog snimka vidi se da je osoba koja drži kameru okrenuta ka bugarskoj granici.

Fotografije, koje su poslali iz bugarskog Ministarstvo unutrašnih poslova, pokazuju štetu koja je nastala na kućicama u kojima su smešteni graničari. Na njima se jasno vide rupe od kamenica.

Migranti izbeglice granica Turska Bugarska

Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo je takođe saopštilo da je grupa palila određene predmete i da su bili "jako neprijateljski nastrojeni i agresivni". U saopštenju se takođe dodaje da su oni sproveli istragu i da je utvrđeno da nije pucano s njihove strane.

Od početka godine 153.460 migranata je pokušalo da ilegalno pređe bugarsko- tursku granicu, četiri puta više nego porethodne godine, pokazuju zvanični podaci.

"Napadi državljana trećih zemalja na granične službenike je u poslednje vreme značajno porasla. Graničari su često napadani kamenjem i drugim zapaljivim predmetima. Više naših službenika je povređeno, a pričinjena je i veća materijalna šteta", tvrdi bugarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Bolje da me tuku nego da sam mrtav"

Novinari Sky news-a posetili su ovaj granični prelaz, gde su imali prilike da razgovaraju sa jednom grupom migranata iz Sirije. Oni su novinarima ispričali da beže od rata i da se nadaju da će u Evropi moći da započnu nov život.

Jedan 15- godišnji dečak pokazao im je rane na boku i glavi, za koje tvrdi da su nastali, nakon što su ga pretukli bugarski policajci.

"Jednom smo prešli ogradu, uhvatila nas je bugarska policija, a onda su počeli da nas udaraju. Pustili su ose na nas, a onda su nas vratili u Tursku, skoro potpuno gole. Bili smo samo u gaćama", kaže on.

Tinejdžer tvrdi da je prošle nedelje video kako bugarska policija puca u noge čoveku koji je pokušao da pređe granicu.

Čovek koji je sa njim u grupi, ispričao je novinarima kako bugarski policajci navodno zlostavljaju migrante kada ih uhvate.

2Smestili su nas u kolibu i svukli. Onda su nas ostavili same sa psom", kaže on.

Na pitanje novinara da li se plaši da će mu se ponovo desiti isto ako ga uhvate, on odgovara:

"Bolje da me tuku nego da sam mrtav", rekao je on misleći na rat u Siriji.

Bugarska vlada od početka negira sve optužbe o nasilju, tvrdeći da poštuju sve međunarodne i domaće propise.

"Bugarska snage bezbednosti su svakodnevno na prvoj liniji fronta kako bi zaštitili sve građane u Evropi", piše u saopštenju.

Međutim, i pored ovih tvrdnji činjenica je da su optužbe protiv njihovih graničara u najmanju ruku zastrašujuće.

Video: Bugari igraju kolo na tursko-bugarskoj granici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima