Kinezi grade "nuklearno ostrvo": postavlja se prvi reaktor

Dizajniran je za proizvodnju električne energije, pare, za grejanje i desalinizaciju morske vode.

  • 1
nuklearka Ilustracija / Foto: Pixabay

U kineskoj provinciji Hainan počela je izgradnja višenamenskog nuklearnog reaktora.

Korporacija China National Nuclear Corporation je zadužena za izgradnju Linlong One reaktora koji je zasnovan na kineskom nezavisnom istraživanju i pravima na intelektualnu svojinu.

Budući da je dizajniran da zadovolji različite energetske potrebe ovog područja, ovo je prvi reaktor ovog tipa u svetu koji je odobrila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Kineska televizija CCTV reaktor se opisuje kao "nuklearno ostrvo", kao srce nuklearne elektrane.

Reaktor će po završetku proizvoditi milijardu kilovat-časova električne energije godišnje, što je dovoljno da se zadovolje potrebe 526.000 domaćinstava. Dizajniran je za proizvodnju električne energije, pare, za grejanje i desalinizaciju morske vode.

Istraživanja su pokazala da će u budućnosti biti izgrađena dodatna važna infrastruktura poput generatora pare, prenosi Klix.

Očekuje se da će izgradnja biti završena za manje od pet godina, a projekat je započet u julu 2021. godine. Smatra se veoma sigurnim, brzim za izgradnju, prilagodljivim i slično. U aprilu ove godine je postavljena čelična reaktorska jama.

Projekt je zajednički poduhvat kompanija China National Nuclear Power i China Nuclear Power Engineering Group te kineskog Instituta za nuklearnu energiju.

Video: Kako danas izgledaju ruševine reaktora u Černobilju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    6. decembar 2022 | 14:44

    Svaka cast kinezi a gde su kapitslisti fasisti koji polako al sigurno propadaju da vide sta je komunizam gde je disciplina I red gde svi rade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA