Sakašvili u zatvoru otrovan teškim metalima? Tvrde da je životno ugrožen, za godinu dana izgubio 40 kilograma

Gruzijske vlasti tvrde da Sakašvili ima odgovarajuću negu

  • 2
Hapšenje Mihaila Sakašvilija Foto: Tanjug/AP

Uhapšeni bivši predsednik Gruzije, Mihail Sakašvili, navodno je otrovan u pritvoru teškim metalima i  ukoliko ne primi odgovarajuće lekove moglo bi da dođe do fatalnog ishoda, piše u medicinskom izveštaju koji je objavio njegov tim.

Sakašvili je prošle godine prebačen u bolnicu nakon 50-dnevnog štrajka glađu u znak protesta protiv svog zatvaranja, za koje su grupe za ljudska prava rekle da je politički motivisano.

U izveštaju koji je prosledio Sakašvilijev pravni tim, američki toksikolog Dejvid Smit je rekao da je "testiranje otkrilo prisutnost teških metala" u Sakašvilijevom telu i da su patološki simptomi koje pokazuje "posledica trovanja teškim metalima".

Smit je rekao i da su prilično sigurni da je Sakašvili navodno bio izložen otrovnim agensima, uključujući živu i arsen, tek nakon što je zatvoren.

Autori izveštaja, koji je objavljen 28. novembra takođe su rekli da su Sakašviliju davali štetne lekove bez odgovarajućeg nadzora.

"Bez odgovarajućeg lečenja, povećani rizik od smrtnosti je neizbežan, a lečenje mu je, čini se, u Gruziji bilo uskraćeno ili nedostupno", dodao je Smit.

Međutim, gruzijske vlasti insistiraju da je Sakašviliju bila pružena odgovarajuća medicinska nega.

Druga nezavisna doktorka, Merijem Jiškarani, koja je predvodila lekarski tim koji je pregledao Sakašvilija, rekla je u ponedjeljak za AFP da mu je "dijagnostifikovano oštećenje mozga i neuro-intoksikacija".

Hapšenje Mihaila Sakašvilija Hapšenje Sakašvilija u oktobru prošle godine Foto: Tanjug/AP

"On pati od niza ozbiljnih bolesti zbog kojih, prema gruzijskom zakonu, više ne bi smeo da bude u zatvoru", rekla je doktorka, piše Jutarnji.

Lekar Tengiz Tsuladže rekao je da je Sakašvili "izgubio više od 40 kilograma otkako je u pritvoru".

"Gruzijski medicinski sistem očito je iscrpeo sva raspoloživa sredstva za Sakašvilijevo lečenje", rekao je on.

Sakašviliju, osnivaču glavne opozicione snage u Gruziji i bivši predsednik te male države, suđeno mu je u odsustvu zbog zloupotrebe položaja i 2018. godine je osuđen na šest godina zatvora.

Prozapadni reformator zatvoren je u oktobru 2021. godine, nekoliko dana nakon što se tajno vratio iz egzila u Ukrajini.

Svoju presudu je nazvao politički motivisanom.

Podsetimo, u oktobru je organizacija za zaštitu ljudskih prava Saveta Evrope pozvala na oslobađanje političkih zatvorenika koji se protive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u Ruskoj Federaciji i drugim zemljama, uključujući i Mihaila Sakašvilija.

"Amnesty International" je njegov tretman označio kao "očiglednu političku osvetu".

Video: Krvave glave i suzavci na ulicama Tbilisija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    6. decembar 2022 | 14:05

    U prevodu g-dn Sakašvili je bio Američki čovek na mestu predsednika Gruzije i da nije smenjen Gruzija bi do sada bila u NATO. Amerikanci sada po starom receptu, koji su i vrapci naučili, pokreću priču o navodnom trovanju. Ne mogu da verujem da su toliko bez mašte kada uvek istu 'žvaku' prodaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA