Teoretičar zavere, opskurni plemić ili zbunjeni starac: Ko je kolovođa pokušaja puča u Nemačkoj?

Porodica Rojs koja postoji duže od 700 godina, distancirala se od svog osumnjičenog rođaka

  • 1
Hajnrih Prins, Heinrich XIII Prince Reuss, lider Građani Rajha

Foto: Tanjug/AP

Sedamdesetjednogodišnji aristokrata imenu princ Hajnrih XIII bio je, prema navodima tužilaca, jedan od kolovođa zavere za rušenje nemačke demokratije i uhapšen je juče u okviru velike racije u Nemačkoj.

Potiče iz stare plemićke porodice Rojs, koja je vladala delovima moderne istočne nemačke države Tiringije do 1918. godine koja ga se odrekla pre deset godina. Svi muški članovi porodice dobijali su ime Hajnrih uz pripadajući broj nakon njega.

Tokom priprema planiranog preuzimanja vlasti u Nemačkoj navodno je formirana neka vrsta "vlade u senci", s Hajnrihom Rojsom na čelu, kažu istražitelji. Po preuzimanja vlasti, on je navodno trebalo da bude na čelu vlade. Oko sebe je okupio šaroliku grupu desničara, vojnika, sudija.

Princ Hajnrih XIII poseduje imanje u Saldorfu, a prema navodima bezbednosnih organa, grupa je koristila taj dvorac za sastanke i planiranje državnog udara. Sam Hajnrih je boravio u Frankfurtu na Majni, u Vestendu, otmenom delu grada.

Rođen kod Frankfurta 1951. Hajnrih je oženjen je Irankom i ima sina i ćerku. Rojs radi kao nezavisni finansijski konsultant u Frankfurtu na Majni i vlasnik je lovačke kuće u Tiringiji.

On je i ranije bio pod lupom bezbednosnih organa zbog širenja propagande "Građana Rajha" i negiranja suvereniteta savremene Nemačke kao i propagiranja kneževina kao administrativnih struktura.

Rojs nije bio ni pobornik demokratije, pa je tvrdio da je podela vlasti iluzija, a Nemačka je vazalna država.

Inače, porodica Rojs koja postoji duže od 700 godina, distancirala se od Hajnriha. U julu je princ Hajnrih XIV, koji nastupa kao portparol kuće Rojs, opisao je Hajnriha XIII kao "zbunjenog starca" koji je zapao u zablude teorije zavere". Hajnrih XIII napustio je porodicu pre 14 godina svojom voljom.

U porodici je bio tretiran kao persona non grata s obzirom na njegove priče o zaverama i stavove protiv države.

Pripadnik je ekstremne organizacije Građani Rajha. Oni ne priznaju SR Nemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana. Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala "državna područja" koja nazivaju "Drugi nemački rajh", "Slobodna država Pruska" ili "Kneževina Germanija". Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole. Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak "borbe protiv Savezne Republike Nemačke".

Smatraju se izrazito heterogenom grupom. Ujedinjuje ih uverenje da Nemačka nije suverena država. Mnogi od njih smatraju Saveznu Republiku "kompanijom" koju kontrolišu strane sile.

Bezbednosne službe posmatraju ovu grupu od 2016. godine. Procenjuje se da ima oko 21.000 članova. Njih nešto više od hiljadu se smatra desničarskim ekstremistima.

Tokom jučerašnje racije u kojoj je učestvovalo 3.000 pripadnika bezbednosnih snaga, pretreženo je 150 lokacija, privedeno je 25 osoba od kojih je 13 zadržano u pritvoru. Oružje je nađeno u 50 objekata, a pretresi se mogu očekivati i narednih dana.

Video: Hiljade policajaca hapse širom zemlje: Navodni pokušaj državnog udara u Nemačkoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znam da je u nemackoj diktatura

    8. decembar 2022 | 12:59

    daleko od one bivse demokratije treba ovoj drzavi disciplina svakakav sljam I u predsjednistvu i na TV nema se sta vise gledati kad im gey imaju vise postovanja nego porodnicni ljudi videli smo na svetskom prvenstvu nemackog golomana koji ih promovise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA