≫ 

Novi detalji o pokušaju puča u Nemačkoj: Uhapšen kuvar, njegova ćerka u vezi sa fudbalerom Real Madrida

On je prema pisanju nemačkih medija trebalo da bude lični kuvar princa Hajnriha XIII, koji je postavljen za kralja samoproglašenog nemačkog kraljevstva

  • 0
Nemačka, policija, hapšenje, pokušaj državnog udara

Foto: Tanjug/AP

Poznati kuvar, čija ćerka je devojka fudbalera Real Madrida Davida Alabe i bivši policajac koji je bio zadužen za zaštitu jevrejskih zajednica od terorističkih napada, uhapšeni su zbog pokušaja državnog udara u Nemačkoj.

Kuvar Frank Hepner je uhapšen 7. decembra u hotelu s pet zvezdica na austrijskom skijalištu Kicbil gde je i radio. Navodno je bio pripadnik komandnog štaba vojnog ogranka ekstremno desničarske grupe Reichsbürger (Građani Rajha) koju je vlast označila terorističkom.

Tvrdi se da je bio zadužen za regrutovanje novih pripadnika, nabavku oružja i druge opreme, izgradnju komunikacione i informatičke infrastrukture. Osim toga, smatra se da je bio zadužen da osigura obroke za pripadnike tzv. Nove nemačke armije.

Austrijski list Die Presse, pozivajući se na tvrdnje istražitelja, objavio je da je 62-godišnji Hepner trebao da bude lični kuvar princa Hajnriha XIII, koji je postavljen za kralja samoproglašenog nemačkog kraljevstva. Prema navodima istražitelja, Hepner je osigurao novac, sredstva za kuvanje, kamper i generator za hitne potrebe, prenosi Guardian.

Hajnrih Prins, Heinrich XIII Prince Reuss, lider Građani Rajha

Princ Hajrnih III Foto: Tanjug/AP

Njegova 28-godišnja ćerka Šalimar s fudbalerom Alabom, koji je reprezentativac Austrije, ima sina koji je rođen 2019. Alaba nije odgovarao na upite austrijskih novinara, a komentar od njega tražili su i nemački novinari.

Bivši policajac Majll Frič je uhapšen sa partnerkom Melanie Riter u blizini Hanovera. Ovaj 58-godišnjak je 2020. suspendovan nakon što je prisustvovao protestima onih koji smatraju da koronavirus ne postoji. Bio je kandidat za parlamentarca stranke DieBasis koja je nastala iz pokreta Querdenker. Ovaj pokret negira postojanje koronavirusa. Frič je podneo žalbu na suspenziju o kojoj još nije odlučeno.

Stranka krajnje desnice Alternative für Deutschland (Alternativa za Nemačku) distancirala se od bivše članice Birgit Malsak-Vinkeman, sudije koja je takođe 7. decembra uhapšena u svom domu u zapadnom delu Berlina. Tvrdi se da je ona bila među ključnim osobama koje su planirale državni udar i da je nameravano da ona nakon državnog udara bude ministarka pravde.

Malsak-Vinkeman, koja je bila i parlamentarka, navodno je vojnom ogranku Građani Rajha davala važne logističke informacije o tome kako se sve može ući u Rajhstag, zgradu parlamenta.

List Der Spiegel je objavio da su među zaplenjenim predmetima pištolji s kalibrom od devet milimetara, mačevi, noževi, omamljivači, šlemovi, oprema za noćno posmatranje i policijsko oružje.

Levičarski list Die Tageszeitung je objavio da su istražitelji pronašli listu na kojoj je 18 osoba s njihovim adresama, a reč o istaknutim političarima i novinarima koji su bili meta Građana Rajha. Između ostalih, na toj listi su ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, šest parlamentaraca i tri televizijska novinara.

Reč je o najvećoj policijskoj akciji protiv nemačke ekstremne desnice ikada. Za pretrese i hapšenja na 150 lokacija širom Nemačke i Austrije bilo je angažovano 3.000 policajaca. Uhapšeno je 25 osoba, među kojima je Hajnrih XIII, a broj osumnjičenih je do juče, 9. decembra, porastao na 54 te se očekuje da će on biti veći. Oružje je pronađeno na 50 lokacija.

Ideologija Građana Rajha podrazumeva da savremena nemačka država nema legitimite i da su njeni sledbenici nameravali da uhapse parlamentarce, zbace vladu i uspostave režim na čijem čelu će biti Hajnrih XIII.

Video: Žena sudija među uhapšenima u Nemačkoj, pod sumnjom za pokušaj izvođenja državnog udara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA