≫ 

Ovo je kralj kriptovaluta koji se navodno krije u Srbiji: "Ojadio" ljude za 40 milijardi, pa nestao

Do Kvon je 2019. godine predstavljen na Forbsovoj listi "30 ispod 30".

  • 5

Južnokorejski tužioci veruju da se Do Kvon, preduzetnik koji stoji iza 40 milijardi dolara vrednog debakla tokena terraUSD i Luna, krije u Srbiji dok nastavljaju svoj višemesečni globalni lov na osramoćenog kralja kriptovaluta.

Interpol je u septembru ove godine raspisao poternicu za njim.

Oni sada traže saradnju od srpskih vlasti kako bi ga locirali i pritvorili, saopštilo je tužilaštvo južnog okruga Seula, koje istražuje kolaps Kvonovog operatera kriptovaluta Terraform Labs, piše Financial Times.

U oktobru su tužioci u Južnoj Koreji saopštili da je on preko Dubaija otputovao u nepoznatu državu, nakon što je napustio Singapur u kom je njegova kompanija imala sedište.

Iako Južna Koreja i Srbija nemaju međusobni sporazum o ekstradiciji, obe države su ranije poštovale odredbe Evropske konvencije o ekstradiciji.

Kvon je u više navrata negirao da se krije, ali takođe nije želeo da otkrije gde se tačno nalazi.

"Nisam u bekstvu, niti bilo šta slično tome. Mi sarađujemo sa svima i ja nemam šta da krijem", poručio je on oputem Tvitera, piše BBC.

Terraform Labs Do Kwon Foto: Shutterstock

Kvon je optužen za prevaru i kršenje zakona o tržištu kapitala u svojoj zemlji nakon kolapsa njegovih terraUSD i luna kripto kovanica u maju.

Iako je u aprilu njegova valuta tredela 116 dolara, današnja vrednost procenjena je na 0,00002 dolara.

Globalni investitori u njegovu valutu su za ovo vreme izgubili 42 milijarde dolara, pokazuju podaci jedne blokčein kompanije.

Neki od njih su na ovaj način izgubili ušteđevinu, a mnogi od njih su pokrenuli tužbe protiv njega.

Ko je Do Kvon?

Do Kvon je rođen 1991. godine. Studirao je računarstvo na Univerzitetu Stanford i diplomirao 2015. Pre osnivanja kompanije Anifi, Kvon je kratko radio sa Apple-om i Microsoft-om kao inženjer. Do Kvon je 2019. godine predstavljen na Forbsovoj listi "30 ispod 30".

Kvon je 2016. godine osnovao telekomunikacionu kompaniju Anifi, koja je rešenje za ravnopravnu komunikaciju koristeći mesh mrežnu tehnologiju. Bio je generalni direktor kompanije do 2017.

Godine 2018. Do Kvon je, zajedno sa Danijelom Šinom, osnovao Terraform Labs, kompaniju za tehnologiju blokčejna koja ima za cilj stvaranje decentralizovane kriptovalute sa stabilnom cenom.

Terraform Labs je razvio Terra Proof-of-Stake (PoS), koji je javni blokčejn izgrađen na Cosmos SDK. Kompanija je takođe iskovala neinflatorni, tada, stabilni novčić LUNA, koji se koristi kao izvorna imovina na Terra Blockchain-u.

Terraform Labs Do Kwon Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Terraform je nadgledao razvoj platforme za e-trgovinu CHAI , koja je koristila Terra stejblkoin. TFL, predvođen Do Kvonom, nastavio je sa razvojem novih blokčejn tehnologija, protokola, proizvoda i platformi kao što su Anchor, Prism, Astroport i Mirror.

Početkom januara 2021., Terraform Labs je dobio injekciju od 25 miliona dolara kroz krug finansiranja koji je zajedno vodio Galaxy Digital. Sledećeg meseca, kompanija je pokrenula Terraform Capital, koji je u posao ušao sa 10 miliona dolara početnog finansiranja.

Jedna od najvećih prekretnica kompanije Terra bilo je lansiranje Anchor protokola u martu, koji omogućava korisnicima da pozajmljuju ili čuvaju svoje stabilne novčiće i sredstva za dokaz udela.

U januaru ove godine je kompanija pokrenula neprofitnu organizaciju pod nazivom Luna Foundation Guard, ulažući preko 4,1 milijarde dolara. Neprofitna organizacija se fokusirala na ekosistem Terra i nastojala je da stabilizuje volatilnost LUNA-e podržavajući je sa TerraUSD-om.

U maju su gotovo svi svetski mediji objavili da je Luna pala na 0 dolara, označavajući zapanjujući kolaps za kriptovalutu koja je u jednom trenutku vredela više od 100 dolara.

Propast kontroverznog stejblkoin poduhvata Terra-e rezultirala je krahom na tržištu kriptovaluta, koji je izbrisao milijarde dolara vrednosti u jednom danu.

Video: Uđeš u telefonsku govornicu i testiraš se: Južna Koreja smislila keativan način da suzbije zarazu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mitar

    12. decembar 2022 | 14:23

    Na pravom je mestu, neće biti ni primećen među kolegama. A, ako mu baš bude frka, tu je poligraf, bez sekiracije.

  • Bax

    12. decembar 2022 | 15:01

    Nek donese i pare...

  • Bass

    12. decembar 2022 | 15:02

    Kriptovalute su prevara u najavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA