≫ 

Zdravstveni problemi ili loše stanje na frontu: Zašto je Putin otkazao konferenciju prvi put posle 10 godina?

Neimenovani izvor tvrdi da se u poslednje vreme Putinu zdravlje navodno naglo pogoršalo, kao i da na snimcima i fotografijama "svaki put deluje sve lošije"

  • 26
Vladimir Putin, portret Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin neće ove godine održati redovnu godišnju konferenciju za novinare, prvi put u poslednjih deset godina.

Ovu informaciju juče je potvrdio portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako Peskov nije želeo da otkriva razloge, mediji su odmah počeli da spekulišu da je loše zdravstveno stanje možda uzrok otkazivanja.

Portparol Kremlja je poručio novinarima na brifingu da se "nada da će predsednik naći vremena da razgovara sa novinarima, kao što to redovno čini".

Britanski tabloidi navode dva moguća razloga zbog kojih je ruski predsednik otkazao tradicionalnu konferenciju. Mediji navode da bi jedan od razloga bio to što ne želi da komentariše lošu situaciju na frontu u Ukrajini, dok je drugi razlog njegovo navodno loše zdravstveno stanje.

Neimenovani izvor tvrdi da se u poslednje vreme Putinu zdravlje navodno naglo pogoršalo, kao i da na snimcima i fotografijama "svaki put deluje sve lošije".

Glasine o njegovom lošem zdravstvenom stanju počeli su da se šire nakon što je krajem februara počeo sukob u Ukrajini. Mediji su navodili da "Putin ima progresivni oblik Parkinsonove bolesti, kao i da mu je navodno otkriven rak".

U aprilu je u istraživanju "Proekt Media-e" objavljeno da je u periodu od 2016. do 2019. godine Putina na putovanjima uvek pretio tim od tri lekara, među kojima je i jedan onkološki hirurg. Isti izvor tvrdi da je Putin navodno pre nekoliko godina imao operaciju, ali nisu naveli da li je u pitanju bio rak ili neka druga bolest.

vladimir Putin Poslednje pojavljivanje Putina u javnosti Foto: Tanjug/AP

Letos je istraživački novinar Džon Svini u svojoj knjizi "Ubica iz Kremlja" napisao da se u Putinovom ponašanju primetio neke oblike ponašanja osobe koja boluje od demencije, a takođe je napisao i da Putin u javnosti iz godine u godinu izgleda sve lošije.

"Putin izgleda ozbiljno bolesno, ima ove naduvene jagodice sa kojima izgleda kao hrčak", napisao je Svini u knjizi.

Novinar sugeriše da bi steroidi, koje Putin navodno koristi svakog dana, mogli da budu glavni krivac za promene u njegovom izgledu. On navodi da je Putin najverovatnije počeo da uzima steroide pre nekoliko godina, nakon što je dugo imao problema sa povredom nakon pada sa konja.

The Sun je takođe ranije preneo tvrdnje o lošem Putinovom zdravlju. List je 2020. godine pisao da Putin možda ima i rak i Parkinsonovu bolest, što je Kremlj tada odbacio kao "apsolutnu glupost".

Valerija Soloveja, koji je navodno nekada bio šef odeljenja za odnose s javnošću na Moskovskom državnom institutu za unutrašnje odnose, kaže da ne može da daje prognoze o Putinovom zdravlju, ali da izvori iz Kremlja koji su članovi njegovog bliskog kruga potvrđuju da je on navodno bolestan.

Lorens Rirdon, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu u Nju Hempširu, rekao je za Newsweek da verovatno nisu samo tabloidi ti koji prate Putinovo zdravlje.

Putin na konju konj Foto: Profimedia/Zuma Press/Alexey Druzhinyn

"Bez sumnje, zdravstvene službe svetskih obaveštajnih agencija istražuju slične priče i glasine. On je ranije često objavljivao fotografije na kojima jaše konja bez majice. To je veoma čudno ponašanje za bilo kog svetskog lidera, a mnogi su ga na sastanku lidera G7 ismejavali zbog toga.  Možda je njihova šala implicirala da znaju više o Putinovom zdravstvenom stanju. Sve su spekulacije, ali takvo ponašanje je bilo veoma čudno za bilo kog svetskog lidera", kaže profesor Rirdon.

Video: Ponovo Putinove nemirne noge: Mnogi spekulišu da njegovi pokreti ukazuju na bolest

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danilo

    13. decembar 2022 | 14:53

    Vi cinični ameri prvo pogledajte vašeg "vođu" pa onda analizirajte zdravlje VVP... za Bajdena on je "dan mladosti", ruža u cvetanju... Ološu ovozemaljski sa istorijom od 200 godina... dobro je neko rekao "najstariji američki spomenik je mlađi od srpskog plota"...

  • Nikolas

    13. decembar 2022 | 15:08

    NATO ALIJANSA RATUJE U UKRAJINI PROTIV RUSIJE KOJI JE 2 DECENIJE PROPREMAN !!! I STA TREBA PUTIN DA VAM KAZE -DA VAS OBOZAVA ZBOG VAZE RUSOFOBIJE !!!

  • Ne moraju nato fasisti

    13. decembar 2022 | 14:54

    Sve da znaju hocemo malo vesti iz Moskve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA