Posle 8 meseci konačno otkriveno kako su Ukrajinci navodno izveli operaciju potapanja krstarice "Moskva"

Kruzer od 12.490 tona je najveći ruski ratni brod koji je potonuo tokom akcije od Drugog svetskog rata, a drugo veliko plovilo koje je Rusija izgubila od početka rata u Ukrajini

  • 10
Krstarica Moskva Foto: Profimedia/Russian Defence Ministry/AFP

Kada je 13. aprila u Crnom moru izbio požar na čuvenoj krstarici "Moskva", Ukrajinci su tvrdili da su uspeli da je pogode raketom, dok je ruska strana saopštila da je buknula vatra u magacinu za municiju.

Tog kobnog dana, brod je bio stacioniran u moru, 120 kilometrara udaljen od obale. U to vreme Ukrajina nije imala radare iznad Crnog mora, a konvencionalni radar nije mogao da pokaže mete na tolikoj udaljenosti. Rusi su za to znali, pa su mislili da je čuvena krstarica zbog toga bezbedna.

Međutim, tog 13. aprila u 16 časova, radar je na tolikoj udaljenosti navodno uspeo da locira veliku metu. Znali su da bi to mogla da bude samo krstarica "Moskva". Ukrajinci su kasnije tvrdili da su im osim radara posao olakšale i vremenske prilike.

Pošto su se tog dana nad morem nadvili gusti oblaci, signal sa radara se od njih odbijao na površinu vode, kao i iz vode nazad na oblake, pa je signal, kako tvrde Ukrajinci, tako uspeo da dođe do krstarice "Moskva" i otkrije je.

Rusi su navodno očigledno bili toliko sigurni da su daleko od ukrajinskih radara, da čak u tom delu nisu ni aktivirali PVO sisteme. Mada, stručnjaci sumnjaju da bi čak i PVO raketa mogla da pomogne, jer je raketa "letela" tik iznad vode, piše Ukrainska pravda.

Čim se pročulo za potonuće čuvene krstarice, mnogi zapadni mediji su iznosili svoje verzije događaja. Jedni su tvrdili da je tačne koordinate broda Ukrajincima potvrdio evropski centar NATO-a, dok su drugi verovali da je u lociranju pomogao i izviđački avion "Posejdon 8".

Mnogi vojni stručnjaci sumnjali su da je Ukrajina sposobna da izvede tako složenu akciju i da su možda pomoću satelitskih snimaka iznad mora uočili ovu metalnu grdosiju od 120 metara. Drugi stručnjaci tvrde da Ukrajincima nije bilo teško da uoče brod, već im je nestvarno kako su uopšte uspeli da raketom dobace do njega.

Ali, tog aprilskog dana, "Moskva" je navodno slučajno ušla u zonu koju pokriva ukrajinski radar. Zato su Ukrajinci odmah čim su locirali avion, navodno lansirali dva projektila "Neptun".

"Ukrajinska pravda" je navodno uspela da dođe do fotografije trenutka kada su lansirane ove rakete, ali Telegraf nije bio u mogućnosti da nezavisno proveri verodostojnost ove fotografije.

Prema izvorima Ukrajinske pravde, najzanimljivija faza operacije počela je neposredno nakon što su rakete poletele u more. Rakete Neptun morale su da pređu veliko rastojanje do cilja za oko šest minuta.

Međum, niko nije znao da li su uspeli da je pogode, jer su operateri bespilotne letelice Barjaktar odbili da polete upravo zbog vremenskih uslova. Iznad gustih oblaka ne bi uspeli ništa da vide, a da su se spustili ispod sigurno bi bili oboreni.

Postalo je jasno da su Neptuni navodno pogodili metu, kada se krstarica Moskva iznenada pomerila i pokušala da se sakrije iza "Bojko kula" u Crnom moru. Iako su četiri ruska broda pritekla u pomoć, međutim, neočekivana oluja na moru im je dodatno otežala akciju spasavanja.

Kada je ukrajinska vojska shvatila da je tegljač otišao sa Krima za Moskvu, navodno im je bilo jasno da je situacija na krstarici kritična.

U noći između 13. i 14. aprila, jedan od vodećih vojnih zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, poslao je poruku novinarima Ukrajinske pravde: "Moskva je gotova".

Podsetimo, kruzer od 12.490 tona je najveći ruski ratni brod koji je potonuo tokom akcije od Drugog svetskog rata, a drugo veliko plovilo koje je Rusija izgubila od početka rata u Ukrajini.

Video: Smotra mornara sa krstarice Moskva: Ovo su ljudi koji su bili na potopljenom brodu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    14. decembar 2022 | 15:44

    Ukrajinci pričaju bajke, dobiju sve podatke sa satelita od NATO država...

  • Rus

    14. decembar 2022 | 15:30

    Ma sta pricate pa nije ni pogodjena i jos je u funkciji samo smo je pretvorili u podmornicu vidite da lezi pod morem😅

  • Pedja

    14. decembar 2022 | 19:30

    Bitno da je potopljen, manje je važno kako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA