Uhapšena jedna od najpoznatijih glumica u Iranu: Navodno širila neistine o protestima

Zvezda Oskarom nagrađenog filma "Prodavac" uhapšena je pošto je objavila post u kome je izrazila solidarnost sa prvim čovekom pogubljenim zbog protesta

  • 0
iranska glumica Taraneh Alidoosti Foto: Tanjug/AP

U Iranu je uhapšena Taraneh Alidosti, jedna od najpoznatijih glumica u zemlji pod optužbom da je širila neistine o protestima koji su zahvatili gotovo celu zemlju.

Državna novinska agencija IRNA navodi da je Taraneh Alidosti, zvezda Oskarom nagrađenog filma "Prodavac", uhapšena nedelju dana nakon što je objavila post na Instagramu u kome je izrazila solidarnost sa prvim čovekom koji je nedavno pogubljen za zločine navodno počinjene tokom protesta koji su izbili širom zemlje, preneo je AP.

U izveštaju objavljenom na zvaničnom Telegram kanalu IRNA, navodi se da je Alidosti (38) uhapšena jer nije pružila "nikakva dokumenta u skladu sa svojim tvrdnjama".

Glumica je u postu napisala: "Zvao se Mohsen Šekari. Svaka međunarodna organizacija koja posmatra ovo krvoproliće i ne preduzima ništa, sramota je za čovečanstvo". Šekari je pogubljen 9. decembra nakon što ga je iranski sud optužio da je blokirao ulicu u Teheranu i napao pripadnika bezbednosnih snaga mačetom.

Iran je prošle nedelje pogubio drugog zatvorenika, Madžidrezu Rahnavarda u vezi sa protestima. Rahnavardovo telo je ostavljeno da visi sa građevinskog krana kao jezivo upozorenje drugima.

Iranske vlasti navode da je Rahnavard nožem izbo dva pripadnika paravojnih snaga. Alidosti je postavila najmanje tri objave na svom Instagram nalogu izražavajući solidarnost sa demonstrantima od izbijanja demonstracija u septembru, nakon čega je njen nalog suspendovan.

Hengameh Gaziani i Katajun Riahi, dve druge poznate iranske glumice, takođe su uhapšene zbog izražavanja solidarnosti sa demonstrantima na društvenim mrežama, navodi AP i dodaje da su obe su kasnije puštene.

Protesti u Iranu počeli su posle smrti 22-godišnje Mahse Amini, koja je preminula pod nerazjašnjenim okolnostima nakon što ju je u septembru pritvorila državna policija za moral zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba. Njena porodica tvrdi da su je policajci pretukli i da je to bio uzrok smrti, što vlasti poriču.

Nemiri, koji su započeti u glavnom gradu Teheranu, gde je umrla Amini, proširili su se na oko 160 gradova u 31 iranskoj provinciji. Prema podacima aktivista za zaštitu ljudskih prava u Iranu, više od 18.200 ljudi je uhapšeno, a najmanje 495 osoba je ubijeno u nemirima.

Video: Zamenik ministra zdravlja pokazao simptome koronavirusa tokom konferencije o koronavirusu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA