"Zarobljeni" turisti u Maču Pikčuu prebačeni vazdušnim putem u peruanski grad Kusko

I dalje je na snazi vanredno stanje koje traje mesec dana, ali izgleda da su peruanske vlasti napravile određeni napredak u ponovnom uspostavljanju poremećenih saobraćajnih veza

  • 0
Machu Picchu, Maču Pikču, Peru Foto: Tanjug/AP

Peruanske vlasti su prevezle "zatočene" turiste iz citadele Maču Pikču na vrhu planine Inka, u grad Kusko.

Hiljade posetilaca i Peruanaca danima je zaglavljeno na raznim lokacijama dok su demonstranti blokirali puteve i zatvarali aerodrome.

Talas protesta zahvatio je Peru nakon opoziva predsednika Pedra Kastilja.

I dalje je na snazi vanredno stanje koje traje mesec dana, ali izgleda da su peruanske vlasti napravile određeni napredak u ponovnom uspostavljanju poremećenih saobraćajnih veza, piše BBC.

Zvaničnici u toj južnoameričkoj zemlji organizovali su helikoptere za evakuaciju turista koji se smatraju "ranjivim" iz drevne citadele Inka koja se nalazi na visini od 2.400 metara u Andima.

Stotine su tamo bile zaglavljene skoro nedelju dana, nakon što su demonstranti koji su postavljali kamene gromade, presekli železničku liniju kojom mnogi turisti idu do ovog mesta koje datira iz 15. veka.

U ponedeljak je ponovo otvoren aerodrom u drugom po veličini gradu u Peruu, Arekipi. Ministar saobraćaja je rekao da će aerodromi u gradovima Hulijaka i Ajakučo slediti taj primer u utorak, dok je aerodrom u Kusku, koji koriste mnogi turisti koji posećuju Maču Pikču, ponovo otvoren u petak.

Aerodromi su zatvoreni nakon što su pristalice opozvanog predsednika Kastilja upali u njih.

Demonstranti traže da se Kastiljo, koji se nalazi u istražnom zatvoru, oslobodi.

Oni takođe žele da se opšti izbori održe što je pre moguće.

Trenutna politička kriza izazvana je pokušajem Kastilja 7. decembra da raspusti Kongres i uvede vanredno stanje, pre nego što je zakonodavno telo moglo da održi glasanje o opozivu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA