≫ 

Naoružani talibani zaustavili Avganistanke, ne daju im da uđu na univerzitet

Danas su se ispred univerziteta u glavnom gradu Kabulu mogle videti grupe studentkinja, koje stoje ispred zaključanih kapija koje štite naoružani stražari

  • 1
Avganistan, studentkinje Foto: Tanjug/AP

Naoružani čuvari su u sredu sprečili stotine mladih žena da uđu u kampuse avganistanskih univerziteta, dan nakon što su im talibanski vladari zabranili visoko obrazovanje u još jednom napadu na ljudska prava.

Uprkos obećanjima da će "mekše vladati" kada su preuzeli vlast prošle godine, tvrdolinijski islamisti su pojačali ograničenja u svim aspektima života žena, ignorišući međunarodni gnev.

Danas su se ispred univerziteta u glavnom gradu Kabulu mogle videti grupe studentkinja, koje stoje ispred zaključanih kapija koje štite naoružani stražari.

Mnogi, obučeni u hidžabe, takođe su viđeni kako stoje u grupama na putevima koji vode do kampusa.

"Osuđeni smo na propast. Izgubili smo sve", rekla je jedna devojka.

Muški studenti takođe su izrazili šok zbog najnovije odluke.

!To zaista izražava njihovu nepismenost i slabo poznavanje islama i ljudskih prava“, rekao je jedan student, koji je molio da ostane anoniman.

Većina privatnih i državnih univerziteta je zatvorena na nekoliko nedelja tokom zime, iako kampusi uglavnom ostaju otvoreni za studente i osoblje.

Odluka da se ženama zabrani upis na univerzitete stigla je u utorak u kratkom saopštenju Nede Mohammad Nadema, ministra za visoko obrazovanje.

"Obaveštavamo vas da odmah sprovedete naredbu o obustavljanju obrazovanja žena do daljnjeg“, navodi se u saopštenju.

Vašington je najoštrije osudio ovu odluku.

"Talibani ne mogu očekivati da budu legitimni član međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih u Avganistanu. Ova odluka će imati posledice po talibane“, rekao je državni sekretar Entoni Blinken.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u "duboko uznemiren", rekao je u utorak njegov portparol.

"Generalni sekretar ponavlja da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši jednaka prava žena i devojčica, već će imati razoran uticaj na budućnost zemlje“, naveo je Stefan Dužarik.

Zabrana visokog obrazovanja dolazi manje od tri meseca nakon što je hiljadama devojaka i žena dozvoljeno da polažu prijemne ispite širom zemlje, a mnoge žele da izaberu medicinu kao buduću karijeru.

Većini tinejdžerki širom zemlje već je zabranjeno da pohađaju srednju školu, što je ionako ozbiljno ograničilo upis na univerzitet.

Nakon talibanskog preuzimanja vlasti u avgustu prošle godine, univerziteti su bili primorani da implementiraju nova pravila uključujući rodno segregirane učionice i ulaze, dok je ženama bilo dozvoljeno da predaju samo profesori istog pola, ili starci.

Video: Vožnja džipom od kampa do aerodroma: Nikad viđeni snimci evakuacije Srba iz Kabula

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    21. decembar 2022 | 13:13

    Nek idu Amerikanci da uvedu demokratiju... A da... oni su POBEGLI odande kao miševi i pacovi sa broda koji tone.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA